Voorraden strooizout beginnen te slinken

22/12/10 om 21:36 - Bijgewerkt om 21:36

Het winterweer heeft een grote impact op de zoutvoorraden. De provincie Oost-Vlaanderen verklaarde woensdag zonder te zitten.

Het winterweer heeft een zware impact op de zoutvoorraden van het Agentschap Wegen en Verkeer. Dat strooide tijdens de huidige winterperiode al 45.000 ton zout. De voorbije 20 jaar was dat gemiddeld 39.500 ton voor een volledige winterperiode van november tot maart.

Het agentschap meldde woensdagavond dat er op dat moment nog wel genoeg zout was om met de aangekondigde sneeuwval voldoende te kunnen strooien op de snelwegen en de belangrijke gewestwegen.

Maar de aanwezige hoeveelheid zout die het agentschap ter beschikking heeft, laat de strooidiensten toe om de 300 strooitrajecten nog vier keer uit te voeren. In totaal gaat het om een wegennet van bijna 7.000 kilometer.

Indien nodig wordt overgeschakeld op het strooien van prioritaire
routes, aldus het agentschap.

Noodkreet uit Vlaams-Brabant

De wintercoördinator van Vlaams-Brabant vreesde woensdag het ergste voor de wegen in de provincie wegens de weersvoorspellingen voor de komende dagen.

'De meeste gemeenten hebben zo goed als geen zout meer. Ik schat dat een 20-tal gemeenten helemaal niets meer heeft, en wij kunnen niet aan zout geraken', aldus Depauw. 'Als het klopt dat het de komende dagen nog fel zal sneeuwen en zwaar zal vriezen, dan vrees ik het ergste. Dit is een nooit geziene situatie'.

Oost-Vlaanderen zit zonder zout
In de provincie Oost-Vlaanderen is de zoutvoorraad uitgeput en er kan ook geen zout meer besteld worden bij leverancier Solvay, zo luidde het woensdag. Veiligheidsdirecteur Luc Bauwens verklaarde dat er wordt gezocht naar alternatieven, maar voegde eraan toe dat de kans op slagen niet gegarandeerd is.

Lees meer over:

Onze partners