Voorlopig geen Waals verbod op dwangvoeren voor productie foie gras

© Reuters
Han Renard

In Wallonië komt er in tegenstelling tot in Vlaanderen voorlopig geen verbod op dwangvoeren. ‘De slavernij is ook niet in een dag afgeschaft’, zegt Ann De Greef, directeur van de dierenrechtenorganisatie GAIA.

Eind vorige week keurde Wallonië een vooruitstrevende wet inzake dierenwelzijn definitief goed. Artikel 1 van die wet stelt voorop dat dieren gevoelige wezens zijn. Voorts houdt de wet tal van stringente bepalingen in voor het houden, transporteren en slachten van dieren – bepalingen waarvoor GAIA stevig heeft gelobbyd en waarmee de dierenactivisten best in hun nopjes zijn. Het is dan ook bijzonder jammer, vindt GAIA, dat er in Wallonië geen verbod komt op dwangvoeren, een omstreden techniek die – het woord zegt het al – bestaat uit het voeren van dieren onder dwang, en die vooral wordt gebruikt in de productie van ganzenleverpaté.

De Belgen, en met name de Walen, zijn de op een na grootste consumenten van foie gras.

Vorig weekend kondigde minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) trots aan dat er in Vlaanderen vanaf 2023 een verbod komt op het dwangvoeren van eenden – het zijn wel degelijk eenden en geen ganzen – voor de productie van foie gras. In Wallonië, vertelt GAIA-directeur Ann De Greef, is zo’n verbod tijdens de onderhandelingen dan weer uit de ontwerptekst van de nieuwe dierenwelzijnswet geschrapt. Maar in Vlaanderen is er nog maar één producent van ganzenleverpaté actief, in Wallonië zijn dat er een tiental. De Waalse producenten steigeren: de Belgen, en met name de Walen, zijn de op een na grootste consumenten van foie gras in Europa. Mogen die straks alleen nog uit Frankrijk geïmporteerde ganzenleverpaté eten? De kans dat Frankrijk een verbod uitvaardigt op een kroonjuweeltje van zijn culinaire patrimonium, is immers nihil.

GAIA-directeur Ann De Greef volgt die redenering niet. ‘Om te beginnen stelt de ganzenleverpaté-industrie ook in Wallonië niet zoveel voor. Bovendien willen we foie gras zélf niet verbieden. Er bestaan alternatieve methoden, die misschien niet identiek hetzelfde, maar toch een gelijkwaardig product opleveren. Er zijn in Europa bovendien nog maar vijf lidstaten waar dwangvoeren is toegelaten. Maar goed, de slavernij is ook niet in een dag afgeschaft.’

De Waalse ganzenleverproducenten wijzen erop dat die vijf landen gewoon de lidstaten zijn waar ook echt foie gras wordt gemaakt. Maar voor GAIA is dwangvoeren ‘folteren’ en dierenmishandeling. ‘Door het dwangvoeren worden de eenden in een paar weken tijd doodziek’, zegt De Greef. ‘Hun lever wordt tien maal zo groot als normaal en drukt tegen de longen, waardoor de dieren niet meer kunnen ademen.’ Toch gelooft de GAIA-directeur dat ook Wallonië uiteindelijk zal zwichten voor de druk van de dierenlobby. ‘Wanneer weet ik niet, maar uiteindelijk zal Wallonië Vlaanderen en Brussel wel volgen, want de praktijk van het dwangvoeren rijmt volstrekt niet met de geest van de nieuwe Waalse dierenwelzijnswet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content