'Vooral alleenstaanden wonen in onderbezette sociale woningen': Liesbeth Homans

29/07/15 om 21:39 - Bijgewerkt om 21:39

Eind 2014 waren 15.570 van de 139.633 sociale woningen in Vlaanderen onderbezet, dat wil zeggen dat er twee slaapkamers op overschot zijn. In bijna drie kwart (73 procent) van de gevallen gaat het om alleenstaanden in een woning met drie slaapkamers. Dat staat in een antwoord van minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van An Moerenhout (Groen).

'Vooral alleenstaanden wonen in onderbezette sociale woningen': Liesbeth Homans

Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Integratie © BELGA

Homans wil in de toekomst mensen met minstens twee leegstaande kamers laten doorstromen naar een gepaste sociale woning om zo ruimte te maken voor mensen op de wachtlijst.

Lege kamers

In veel sociale woningen in Vlaanderen staan één of meer kamers leeg. Het gaat dan bijvoorbeeld om oudere mensen die in dezelfde sociale woning blijven wonen als de kinderen uit huis vertrokken zijn.

Eind 2013 telde Vlaanderen 15.188 'onderbezette' sociale woningen. Het gaat dan om woningen met twee slaapkamers op overschot, bijvoorbeeld een alleenstaande of een koppel zonder kinderen in een drieslaapkamerwoning. Het aantal onderbezette woningen steeg eind 2014 tot 15.570. Dat is 11,2 procent van het totaal van 139.633 sociale woningen.

Beter benutten

Homans maakte eerder al bekend dat ze het bestaande patrimonium aan sociale woningen beter wil benutten. Zo'n betere bezettingsgraad moet ook helpen de druk op de wachtlijst te verlichten. Door te werken met tijdelijke contracten in plaats van contracten van onbepaalde duur zouden bewoners in onderbezette woningen sneller kunnen doorstromen naar een gepaste woning.

Homans: 'Bij de uitwerking van de beleidsmaatregel om de bezettingsgraad van sociale woningen te verbeteren, ben ik van plan om sociale huurders met een nieuwe huurovereenkomst van beperkte duur te vragen zich kandidaat te stellen voor een aan de gezinssamenstelling aangepaste sociale woning van zodra blijkt dat men de sociale woning onderbezet'. Het gaat dus enkel om nieuwe contracten en bovendien is het zo dat 'wanneer er geen passend aanbod kan gedaan worden, de sociale huurder zijn woning niet zal moeten verlaten', verduidelijkt de N-VA-minister. (Belga)

Onze partners