‘Voor veel Franstaligen is prins Laurent een anti-establishmentfiguur’

© BelgaImage
Jeroen Zuallaert

‘Veel mensen die ik sprak, vinden dat Laurent gezocht wordt door de politiek’, zegt royaltyjournalist Patrick Weber.

Vorige week donderdag, kort na middernacht, heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers beslist 15 procent van prins Laurents dotatie in te trekken. Die sanctie krijgt hij omdat hij zonder toestemming van de regering een plechtigheid had bijgewoond op de Chinese ambassade. Toch geniet de balorige prins ook in Franstalig België nog veel sympathie, zegt Patrick Weber, die voor RTL het Belgische koningshuis opvolgt.

Patrick Weber: Veel mensen die ik sprak, vinden dat Laurent gezocht wordt door de politiek en nemen het voor hem op. Je hoort vaak dat mensen medelijden met hem hebben, omdat ze zien dat hij niet goed in zijn vel zit. Ze vinden dat Laurent zich vrijer zou moeten kunnen gedragen dan nu het geval is.

Zolang de monarchie niets in de weg staat, appreciëren veel Belgen het wel dat er boven de mêlee een soort scheidsrechter bestaat

Hoe verklaart u die sympathie?

Weber: Ik merk dat het voor veel mensen ook een manier is om zich tegen de politiek af te zetten. Hoe vreemd het ook klinkt: voor veel Franstaligen is prins Laurent een anti-establishmentfiguur, hoewel hij zelf maar al te graag tot dat establishment wil behoren.

Is het koningshuis in Wallonië populairder dan in Vlaanderen?

Weber: In Wallonië staat nog steeds een meerderheid positief tegenover de koninklijke familie. terwijl de percentages in Vlaanderen doorgaans een tikkeltje lager liggen. (grinnikt) Maar zelfs dan nog heeft de koning in Vlaanderen een populariteit waar menig Frans president alleen maar van kan dromen.

Is het voor Franstalige partijen moeilijker om zich op dergelijke dossiers te profileren?

Weber: Ergens bestaat natuurlijk wel de bezorgdheid dat ze dan met de N-VA geassocieerd worden, maar de Franstalige partijen hebben zich zeker niet ingehouden. Vergeet niet dat de regering-Di Rupo de dotatieregeling ook al had aangepast, zonder dat ze daar in Franstalig België echt kritiek voor kreeg.

Hoe kijkt Franstalig België naar de toekomst van het koningshuis?

Weber: De koninklijke familie evolueert in haar rol. Je merkt dat een koning in bepaalde landen nog steeds deuren opent, zeker voor kleine landen in België. Paradoxaal genoeg zijn het in Europa net de meest progressieve landen die nog steeds een koningshuis hebben. Zolang de monarchie niets in de weg staat, appreciëren veel Belgen het wel dat er boven de mêlee een soort scheidsrechter bestaat. Anderzijds zou het allemaal wel iets glamoureuzer mogen. In het Verenigd Koninkrijk en Denemarken vindt men het normaal dat een koning zich met een koets en een escorte met overal pluimen laat vervoeren. In België beginnen we dan al snel te zeuren dat het allemaal toch veel geld kost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content