'Voor N-VA primeert communautaire discussie boven klimaatakkoord'

27/10/15 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:44

Vlaams parlementslid Bruno Tobback (SP.A) laakt de "absurditeit" van de hele discussie rond het klimaatakkoord.

'Voor N-VA primeert communautaire discussie boven klimaatakkoord'

Bruno Tobback (SP.A) © BELGA

Omdat N-VA volgens Tobback het hele debat aan het communautariseren is, ontstaat de "belachelijke situatie" waarbij de Vlaamse regering een akkoord met een lagere ambitie dan haar eigen doelstellingen, niet aanvaardt omdat Vlaanderen te veel zou moeten inleveren. "Terwijl de hele wereld in Parijs gaat praten over hoe we moeten verdergaan in onze klimaatdoelstellingen, is er bij ons één partij die blijft steken in keukentafelredeneringen", zegt de Vlaamse socialist.

Hij vindt dat N-VA de Vlaamse regering belachelijk maakt door het beeld te creëren dat het klimaatbeleid stopt aan de taalgrens. "Als puntje bij paaltje komt, vindt N-VA een communautaire discussie dermate onweerstaanbaar dat die primeert boven een akkoord".

'België maakt zich belachelijk'

Daardoor slaat de Vlaamse regering een modderfiguur en maakt België zich belachelijk, aldus Tobback.

Voor SP.A zit de verhouding tussen de inspanningen tussen de gewesten en het federale niveau goed en is er niets mis mee dat het federale niveau een deel van de investeringsmiddelen uit het klimaatfonds toegewezen krijgt.

Wat Tobback in deze discussie nog dwarszit, is dat het debat nu blijft hangen in een communautaire discussie, terwijl het in de sterren geschreven staat dat Vlaanderen meer zal moeten doen dan wat in dit akkoord staat tegen 2030 of 2050, besluit hij. (Belga/TE)

Onze partners