Voor het eerst meer geld naar zieke werknemers dan naar werklozen

19/12/15 om 04:43 - Bijgewerkt om 04:43

Zieke werknemers kosten de overheid dit jaar voor het eerst meer dan werklozen. Als geen rekening wordt gehouden met speciale regimes zoals moederschapsverlof, is de factuur voor arbeidsongeschikten in 2015 gestegen naar 6,4 miljard euro. Die voor werkloosheidsuitkeringen daalde naar 5,7 miljard euro.

Voor het eerst meer geld naar zieke werknemers dan naar werklozen

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

Dat schrijft De Tijd. dan werklozen.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) omschrijft de explosie van de uitgaven voor zieke werknemers als "problematisch".

De stijging is vooral toe te schrijven aan het snel groeiende leger van langdurig zieken. België telt 335.000 mensen die al meer dan een jaar ziek thuiszitten. Het gaat om 8 procent van alle werknemers.

Ook jongeren

Opmerkelijk is dat niet alleen oudere, maar ook steeds meer jonge werknemers langdurig uitvallen met burn-outs, depressies en rugklachten. "Deze evolutie betekent een extra factuur van 1,8 miljard euro tussen 2014 en 2019", zegt De Block. "Ook de menselijke kostprijs is hoog: het is wetenschappelijk bewezen dat thuiszitten niet goed is voor patiënten."

"Het is ons er niet om te doen zieke mensen te dwingen opnieuw aan de slag te gaan. Het grote probleem is dat het vandaag alles of niets is. Je bent arbeidsgeschikt of arbeidsongeschikt. Er zit niets tussen."

(Belga/RR)

Onze partners