Voor het eerst kritiek van SP.A over regeringsaanpak terreurdreiging

John Crombez © Belga

SP.A-voorzitter ziet in de veelvuldige uitspraken van verschillende politici vooral veel tegenspraak. Hij pleit voor een regeringscommissaris.

John Crombez (SP-A) vindt dat de organisatie van de regeringsaanpak van de terreurdreiging “onprofessioneel” is. “Je ziet dat door de manier waarop de afgelopen dagen met het dossier is omgesprongen, de onrust alleen maar groter is geworden. Ik vraag me echt af of de mensen die nu aan het roer zitten ook experten zijn. Het is te veel politiek gestuurd”, zegt hij donderdag aan VRT Nieuws. De maatregelen die genomen worden, zijn volgens hem “politiek gemotiveerd”. Daarom pleit hij voor een speciale regeringscommissaris.

Tot nog toe vormde de oppositie één front met de regering. “In het begin hebben we meteen gezegd dat we allemaal gingen samenwerken, want er was maar één doel: de veiligheid. Maar we zijn nu twee weken verder en je ziet dat niet alleen de communicatie maar ook de manier waarop de maatregelen worden uitgerold politiek gemotiveerd zijn. En het resultaat is gewoon niet goed genoeg”, vindt de SP.A-voorzitter.

Besluitvorming door experten

Hij hekelt de veelvuldige uitspraken van verschillende politici die elkaar dan nog eens tegenspreken. “We hebben een opeenvolging van tegenspraak gezien de afgelopen dagen. De minister van Binnenlandse Zaken die zegt dat er een aanslag verijdeld is en dat blijkt achteraf gewoon niet waar. Of nog: niveau 4 en de scholen gaan dicht. Niveau 4 een week verlengen en de scholen gaan weer open.”

Crombez zegt dat er genoeg veiligheidsexperten zijn, maar dat de besluitvorming te weinig door deze experten gebeurt: “We pleiten dan ook voor één regeringscommissaris, zodat we zeker zijn dat de coördinatie door experten gebeurt. Want ze is nu niet optimaal.” (Belga/TE)

Partner Content