Voor het eerst harde beelden in campagne tegen spoorlopen (video)

14/10/15 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Infrabel is gestart met een nieuwe, harde sensibiliseringscampagne tegen spoorlopen. "Het is een bewuste keuze om aan alle spoorlopers de realiteit te tonen en hen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn."

Voor het eerst harde beelden in campagne tegen spoorlopen (video)

© /

Ondanks alle inspanningen om dit levensgevaarlijke gedrag in te dijken, lopen steeds meer mensen de sporen op waar dat verboden is. Dat meldt de spoorinfrastructuurbeheerder. Tijdens de eerste jaarhelft van 2015 kwamen er 334 meldingen binnen van mensen die op de sporen liepen waar dat niet mag. Dat is een stijging van 18 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor. Voor de eerste 6 maanden van 2015 zijn er bijna even veel meldingen als in heel 2014. Dit zijn de officiële, geregistreerde cijfers. Het echte aantal ligt volgens Infrabel een pak hoger.

In het eerste semester van dit jaar vielen er 1 dodelijk slachtoffer en 1 zwaargewonde door illegaal op de sporen te lopen. Dat is vergelijkbaar met dezelfde periode in 2014. "Heel wat mensen schatten de snelheid van een aankomende trein totaal verkeerd in. Het is ook niet omdat jij een trein ziet dat de treinbestuurder jou ziet", zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Bewuste keuze

Om mensen bewust te maken, lanceert Infrabel, samen met Securail, de NMBS en de politie, een nieuwe sensibiliseringscampagne. In een filmpje op YouTube is een crashtest te zien met paspoppen en een werktrein van Infrabel. Het is de eerste keer dat de beheerder van de spoorinfrastructuur voor zijn sensibiliseringscampagnes met dergelijke harde beelden werkt. "We willen niemand kwetsen", zegt Baeken. "Het is een bewuste keuze om aan alle spoorlopers de realiteit te tonen en hen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn."

Infrabel wil zo veel mogelijk mensen bereiken. De sensibiliseringsvideo wordt vanaf 21 oktober in alle bioscoopzalen in België getoond. In alle grote stations hangen affiches van de nieuwe campagne. Daarnaast wordt er ook zwaar ingezet op de sociale media. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners