Voor het ACW kan de formateursnota door de beugel

05/07/11 om 21:24 - Bijgewerkt om 21:24

De christelijke arbeidersbeweging ACW vindt de nota van formateur Di Rupo een aanvaardbare basis om verder te onderhandelen, maar vindt dat er bijsturingen nodig zijn om tot een "aanvaardbaar regeerakkoord" te komen.

Voor het ACW kan de formateursnota door de beugel

© Belga

"Het sociale luik komt bijzonder hard over. De werkzoekenden en de werknemers worden zwaar aangepakt", zegt voorzitter Patrick Develtere. Het ACW, dat veel invloed heeft bij de CD&V, vindt het positief dat de formateur een evenwicht zoekt tussen besparingen en nieuwe inkomsten en kiest voor een verlaging van de lasten op arbeid en een verhoging van de lasten op kapitaal.

Verdedigbaar

De christelijke arbeidersbeweging wil wel de gevolgen kennen van een aantal maatregelen die Di Rupo voorstelt: de effecten van een lagere groeinorm in de gezondheidszorg op de dienstverlening moeten uitgeklaard worden, net als het effect van een kleinere enveloppe voor de welvaartsvastheid van de uitkeringen. De ideeën over politieke vernieuwing zijn "verfrissend" en de voorstellen over de staatshervorming zijn "verdedigbaar" voor het ACW, tenminste als ze zorgen voor sterker sociaal beleid en betere afstemming van dat beleid tussen het federale en regionale niveau.

Maar niet alle voorstellen uit de nota dragen de goedkeuring van het ACW weg. De beweging maakt zich zorgen over de overheveling van de ouderenzorg. "De patiënt dreigt de speelbal te worden tussen het federale niveau en de deelstaten." (Belga/INM)

Onze partners