Voor- en tegenstanders VN-migratiepact verzamelen in Brussel

protest en tegenprotest in Brussel © belga

De omstreden ‘Mars tegen Marrakesh’ vindt zondag dan toch plaats in Brussel. De extreemrechtse betoging tegen het VN-migratiepact werd in eerste instantie verboden, maar de Raad van State besliste vrijdagavond dat de betoging toch mag doorgaan. Ook de tegenbetoging gaat door.

In Brussel zijn zondag 5.500 betogers op de been voor de Mars tegen Marrakesh, zo laat de politie Brussel Hoofdstad-Elsene omstreeks 13.00 uur weten. De mars heeft intussen het Schumanplein bereikt. Bij de tegenbetoging telde de politie 1.000 mensen.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) hadden afgelopen week de Mars tegen Marrakesh verboden. Ze wilden de ‘bruine mars’ en de extreemrechtse uitlatingen tegen het VN-migratiepact weren uit de stad uit vrees voor de veiligheid. Bovendien worden er ook hooligans van verschillende Belgische clubs verwacht op de manifestatie.

Op het Facebookevenement van de mars gaven 12.000 mensen aan dat ze ‘gaan’ en nog eens 36.000 mensen tonen ‘interesse’. De minister-president en de burgemeester manen de manifestanten aan tot kalmte. Ze geven aan geen ontsporingen te zullen dulden. ‘De politie zal alle maatregelen nemen om de orde te handhaven op het Brussels grondgebied’, klonk het vrijdag.

De betoging tegen het VN-migratiepact wordt georganiseerd door rechtse en extreemrechtse organisaties als de studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content