'Voor een vrijheid van godsdienst, maar binnen het kader van de wetgeving'

11/08/15 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

'Op termijn is er geen plaats meer voor onverdoofd slachten in Vlaanderen', zegt Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) op de oplaaiende discussie over het onverdoofd slachten. 'Uiteraard is onze partij voor een vrijheid van godsdienst, maar dan wel binnen het kader van de wetgeving.'

'Voor een vrijheid van godsdienst, maar binnen het kader van de wetgeving'

© BELGA

'Uiteraard is onze partij voor een vrijheid van godsdienst, maar dan wel binnen het kader van de wetgeving', zo reageert Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) op de oplaaiende discussie over het onverdoofd slachten. Hij steunt ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in zijn streven naar een totaalverbod op ritueel slachten. 'Ik vind het stuitend dat er mensen zijn die er anders over denken. Op termijn is er geen plaats meer voor onverdoofd slachten in Vlaanderen', aldus het parlementslid.

Tegenwind van VD&V

De voorbije dagen is de discussie over het onverdoofd slachten opnieuw opgelaaid. Vlaams minister Weyts heeft onverdoofd slachten al verboden op tijdelijke slachtvloeren, maar hij wil verder gaan en pleit voor een totaalverbod. Na protest van moslimorganisaties, krijgt de N-VA-minister daarvoor nu ook tegenwind van de joodse gemeenschap en coalitiepartner CD&V.

N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch betreurt dat er geen politieke meerderheid bestaat voor de invoering van zo'n algemeen verbod. 'Het is tijd dat Vlaanderen een ambitieus beleid voert om dierenleed aan te pakken. Als het van de N-VA af hangt is er op termijn geen plaats meer voor onverdoofd slachten in Vlaanderen. (...) Uiteraard kan men dat enkel realiseren met een politieke meerderheid. Wij hopen dat we zo spoedig mogelijk een breed draagvlak kunnen vinden en hopen andere politieke partijen te kunnen overtuigen om mee het voortouw te nemen voor meer dierenwelzijn.'

'Geen fundamentele problemen in inrichting tijdelijke slachtvloeren'

Volgens De Standaard en Het Nieuwsblad blijkt intussen uit een nieuw verslag van de Europese Commissie dat de toezichter geen fundamentele problemen ziet in het inrichten van tijdelijke slachtvloeren. 'Ook al zijn ze niet in de regel met de Europese verordening, er wordt veel moeite gedaan om de voorschriften te respecteren', luidt het. De Commissie zou volgens de krant niet aanbevelen om de tijdelijke slachtvloeren te verbieden.

Volgens N-VA klopt die lezing niet. 'De in sommige media overgenomen stelling dat Europa akkoord zou gaan met tijdelijke slachtvloeren klopt niet', stelt Europees parlementslid Mark Demesmaeker. 'De stelling dat tijdelijke slachtvloeren voor Europa zouden toegelaten zijn, is een wel zeer dubieuze interpretatie. Vergeten we niet dat de Raad van State, toch het hoogste administratief rechtscollege, minister Weyts eerder al gelijk gaf aangaande de interpretatie dat onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren onwettig is.' (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners