Vondeling krijgt naam Adriaan De Kleine

25/07/12 om 07:13 - Bijgewerkt om 07:13

Het pasgeboren kindje dat in Antwerpen door een jonge vrouw aan een medewerkster van het vondelingenluik werd gegeven, krijgt voorlopig de naam Adriaan De Kleine.

De baby wordt opgevangen door Good Engels, het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning van het Antwerpse OCMW. Adriaan is de derde vondeling die sinds 2000 in het luik werd achtergelaten.
Pleeggezin

Intussen zijn de adoptiediensten al gestart met de zoektocht naar een geschikt pleeggezin, dat de komende weken geleidelijk aan zal kunnen kennismaken met de vondeling.

Volgens de Antwerpse OCMW-voorzitster Leen Verbist zou Adriaan al binnen een maand bij een gastgezin kunnen ondergebracht worden, dat dan later normaal gezien ook het adoptiegezin wordt. De moeder heeft wel nog zes maanden de tijd om zich te bedenken.

"Het is een erg bewogen nacht en emotionele ochtend geweest, maar nu moeten we aan het kindje de nodige rust geven en aan de moeder de kans om alsnog terug te komen op haar beslissing", zegt Verbist. "Ik wil ook benadrukken dat mensen zich niet kunnen aanmelden om specifiek dit kindje te adopteren. Dat zou slechts een impulsieve ingeving zijn en dus geen goed idee."

Identiteit van de moeder

Het Antwerpse parket zoekt intussen verder naar de identiteit van de moeder. Het achterlaten van een kind is in principe sowieso strafbaar, maar over de juridische situatie van het vondelingenluik wil het parket geen algemene uitspraken doen. "We onderzoeken enkel dit specifieke geval", zegt woordvoerder Ken Witpas.

Monique Verdickt, de voorzitster van Moeders voor Moeders die het kindje in de armen kreeg geduwd, kan naar eigen zeggen weinig bijdragen aan de identificatie. "Het ging allemaal erg snel. Ik kan geen echte beschrijving van de vrouw geven", zegt ze. "Ze droeg een losse hoofddoek, maar het was volgens mij geen moslima, en ze sprak perfect Nederlands. Ik weet uiteraard ook niet of het echt om de moeder ging."

Moeders voor Moeders verdedigt tot slot de handelswijze van de moeder. "Wij raden iedereen die ons contacteert aan om toch voor de adoptiediensten te kiezen, maar anonimiteit is soms erg belangrijk. Dit is geen slechte moeder, want ze had het kind ook kunnen dumpen in een vuilbak", klinkt het.

Sinds 2000

Het babyluik in de Helmstraat in Borgerhout bestaat sinds 2000 en geeft radeloze jonge moeders de mogelijkheid hun baby een veilige thuis te geven. Eerder werd in 2007 en 2009 een kind achtergelaten. Zij hebben nu adoptieouders. (Belga/SD/TE)

Onze partners