Vondeling in ondergrondse parking

06/10/10 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:29

Het meisje werd gevonden in de parking van een grootwarenhuis in Gent. CD&V heeft een wetsvoorstel over discreet bevallen.

In een ondergrondse parking in Gent is woensdagmiddag een vondeling aangetroffen. Volgens het parket van Gent was het meisje nog geen dag oud. Het verkeert in goede gezondheid.

Het kindje werd door een voorbijganger gevonden in de ondergrondse garage aan een GB-vestiging aan de Groene Vallei. Het blanke meisje was in een deken gewikkeld en lag in een maxi-cosi.

De baby werd door de hulpdiensten naar het Gentse Jan Palfijnziekenhuis gebracht. Volgens artsen verkeert het meisje in een goede gezondheid en was ze vermoedelijk maar 24 uur oud.

De politie en het parket zijn op zoek naar de ouders van het kind. Wie over meer informatie beschikt, wordt verzocht contact op te nemen met de onderzoekers op het nummer 09/266.61.11.

Discreet bevallen

Naar aanleiding van de vondeling die werd aangetroffen vindt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri dat ongewenst zwangere vrouwen in België zoals in Frankrijk discreet zouden moeten kunnen bevallen.

'Zo kunnen ze veilig hun kind ter wereld brengen, waarna het dan voor adoptie kan worden afgestaan', aldus Lanjri. Ze heeft daarover eerder een wetsvoorstel ingediend met CD&V-senator Sabine de Bethune.

Het wetsvoorstel houdt rekening met de kritiek op de praktijk in Frankrijk, die intussen wel werd bijgestuurd. ''We willen geen compleet anonieme, maar wel discrete bevallingen als vooraf met de moeders is afgesproken dat ze hun baby onmiddellijk afstaan na de bevalling', aldus Lanjri.

In dat systeem worden de gegevens van de moeder discreet bewaard door de centrale adoptieautoriteiten. Die spelen brievenbus tussen moeder en kind als dat later toch contact wil opnemen, om het even om welke reden. Als de moeder weigert, is het aan de rechter om de knoop door te hakken, aldus Lanjri.

Volgens haar gaan behoorlijk wat zwangere meisjes bevallen in Frankrijk omdat ze dat daar wel discreet en veilig kunnen. 'Misschien wel honderd per jaar. Zelfs al zouden het er minder zijn, dan nog is een wetswijziging geboden om die schrijnende en onaanvaardbare drama's van het dumpen van kinderen tegen te gaan'.

Lees meer over:

Onze partners