Volledige lockdown in heel het land

22/03/16 om 10:20 - Bijgewerkt om 11:11

Iedereen in België wordt gevraagd om te blijven waar hij of zij zich bevindt, meldt het crisiscentrum.

Volledige lockdown in heel het land

© Reuters

Het crisiscentrum vraagt ook alle leerlingen in Vlaanderen en Brussel om binnen de terreinen van de school te houden. Dat meldt minister Hilde Crevits.

Vooral in Brussel is het openbare leven stilgevallen. Winkels en treinstations zijn gesloten, het Vlaams parlement schort zijn werkzaamheden op, alle Brusselse tunnels zijn uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor alle verkeer.

Ook telefoneren in Brussel gaat momenteel moeilijk wegens overbelasting. Proximus-woordvoerder Jan Margot geeft het advies om te sms'en, want dat gaat meestal wel. Ook via mobiel internet kan nog gecommuniceerd worden.

"Bij andere piekmomenten, zoals concerten, kunnen we vooraf maatregelen nemen. Hier gaat het natuurlijk om een onverwachte gebeurtenis", aldus Margot.

Ondertussen is een hele stroom passagiers en mensen die in Brussels Airport waren naar Zaventem dorp getrokken, op weg naar het station of naar een plek waar familie of vrienden hen komen oppikken.

"We waren al aan de gate toen de explosies gebeurden", vertelt een man die met zijn vrouw en enkele stukken bagage wacht op zijn zoon om weer naar huis te geraken. Met een bus werden zij van aan de gate tot bij de gebouwen van DHL gebracht. Anderen staan de pers liever niet te woord. Sommige mensen zijn gepakt en gezakt, een enkeling heeft zelfs een bagagekarretje mee om haar spullen te dragen. In de sporthal zou intussen alles in gereedheid gemaakt worden om mensen die niet meteen weg geraken onderdak te bieden.

Mensen met vragen over familieleden of betrokkenen van de explosies op Brussels Airport kunnen terecht op een speciaal telefoonnummer: 02/7537300. Dat meldt een woordvoerster van Brussels Airport. Voor de rest van de dag zal er geen vliegverkeer zijn op de luchthaven.

(Belga/TE)

Onze partners