Volgt Mohamed Ridouani Louis Tobback op in Leuven?

05/03/13 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

In een interview met Knack schuift Louis Tobback schepen Mohamed Ridouani naar voren als zijn mogelijke opvolger in Leuven.

Volgt Mohamed Ridouani Louis Tobback op in Leuven?

© Belga

Bart De Wever (N-VA) noemde Leuven 'Tobbackgrad', anderen hebben het over 'Louisville': geen enkele andere Vlaamse stad wordt zo vereenzelvigd met zijn burgemeester als Leuven met Louis Tobback, die al sinds 1995 de sjerp draagt. Vandaar dat men zich nu al afvraagt wie hem in 2020 (Tobback is dan 81) zal opvolgen - als SP.A-lijsttrekker en dus mogelijk als burgemeester.

Louis Tobback zelf weet dat ook. Vandaar dat hij in een interview met Knack zelf die kwestie aansnijdt: 'U zou mij er een plezier mee doen als u het opschreef: ik denk dat onze schepen Mohamed Ridouani het misschien kan. Ik heb hem opzettelijk veel bevoegdheden gegeven als schepen: personeel, onderwijs, milieu, stadsontwikkeling, autonoom gemeentebedrijf, economie en vastgoed. Misschien dat Ridouani er zijn nek over breekt. Misschien ook niet, en dan is hij écht een hele grote. En tot vandaag kondigt zich dat zo ook aan. Ik weet wel: Mohamed Ridouani heeft ook zijn brutale en zelfs onhebbelijke kanten. Maar die kerel heeft nieuwe inzichten, hij voelt nieuwe problematieken anders aan dan ik. Hij heeft ook een andere omgang met actievoerders, en een frisse kijk op nieuwe vormen van participatie.'

Niet dat Tobback van plan is Ridouani en andere jonge politici bij het handje te houden: 'Zij moeten maar op hun strepen staan. Want mijn natuurlijke neiging bestaat er nog altijd in om mijn inzichten op te dringen. Het is aan de jeugd om mij te weerstaan. En wie de moed niet heeft om mij het hoofd te bieden, is de moeite niet waard. Leuven is toch geen monarchie? Niemand wordt hier burgemeester door geboorterecht. Men wordt burgemeester van Leuven door beter te zijn dan de vorige. Zo zal het ook na mij zijn.'

Die uitspraak is niet zonder betekenis. In de Leuvense SP.A circuleren nu al drie namen als kandidaat-burgemeester: SP.A-voorzitter Bruno Tobback (1969), die vorig jaar in De Kruitfabriek zei ooit da ambt te willen bekleden; Europarlementslid Saïd El Khadraoui (1975), tussen 2001 en 2003 de eerste allochtone schepen in Leuven, en zittend schepen Mohamed Ridouani (1979). Op 14 oktober behaalde Ridouani als vijfde op de SP.A-lijst 2335 stemmen. Lijsttrekker Louis Tobback kreeg er 9921, lijstduwer Saïd El Khadraoui 1658 en Bruno Tobback 1758.

Het integrale interview met Louis Tobback kunt u lezen in Knacks Stedenspecial, die deze week in de regio Leuven wordt verspreid.

Onze partners