Volgende week vrijdag wordt beslist wie begroting 2012 opstelt

15/09/11 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Volgende week vrijdag, 23 september, beslissen premier Yves Leterme en formateur Elio Di Rupo wie de begroting 2012 zal opstellen.

Volgende week vrijdag, 23 september, beslissen premier Yves Leterme (CD&V) en formateur Elio Di Rupo (PS) wie de begroting 2012 zal opstellen. Dat heeft Leterme donderdag na afloop van het begrotingsoverleg met de formateur aan de pers meegedeeld.

Leterme, Di Rupo en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) en bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) bespraken donderdagvoormiddag in de ambtswoning van de premier wie de begroting opstelt nu er woensdagnacht een akkoord voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde uit de bus kwam. Becijfert de aftredende regering de komende inkomens en uitgaven, of doet de nieuw te vormen regeringsploeg dat?

Experts

Vrijdagvoormiddag 23 september is een nieuwe vergadering gepland. Daar zullen Leterme en Di Rupo "de rolverdeling voor de nieuwe begroting definitief vastleggen", verklaarde Leterme. Vanaf maandag worden de experts van Leterme, Vanhengel en Wathelet voor de voorbereidende werken van de begrotingsopmaak aangevuld met experten van de formateur, zei Leterme. Zo zullen zij ook het voorbereidende werk doornemen.

7 à 8 miljard besparen

Leterme herhaalde nogmaals de "echte deadline" voor de begroting: tegen de Europese top van 17 oktober moet er duidelijkheid zijn. Ten laatste 17 oktober moet de regering het wetsontwerp over de begroting neerleggen in het parlement, luidde het. Het doel blijft om zoals afgesproken het tekort van de geconsolideerde overheden, dus alle overheden van het land, terug te dringen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product. Vorige week raakte bekend dat daarvoor een besparingsinspanning van 7 à 8 miljard euro nodig is.

Leterme: 'Begroting door Di Rupo logisch en democratisch'

De premier herhaalde dat het "logisch" en "vanuit democratisch oogpunt" goed zou zijn dat de ploeg van Di Rupo de nieuwe begroting opstelt. "De formateur heeft begrip gevraagd", zei Leterme, omdat dossiers die nog op de onderhandelingstafel liggen zoals de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden ook financiële implicaties hebben. Leterme feliciteerde de formateur met zijn BHV-doorbraak en hoopt op een snelle doorbraak in de andere dossiers.

De ontslagnemende premier zei ten slotte dat België voor de schuldenafbouw voor op plan ligt. Zo blijft ons land lenen tegen lagere intrestvoeten dan voorzien in de begroting 2011.

Di Rupo verliet de Lambermont zonder commentaar. (Belga/SD)

Onze partners