"Volgende week stemmen over splitsingsvoorstellen"

22/04/10 om 10:27 - Bijgewerkt om 10:27

Vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) vindt dat de Vlaamse partijen de voorstellen ter splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in de Kamer moeten agenderen en stemmen. Volgens de PS is dat onmogelijk.

"Volgende week stemmen over splitsingsvoorstellen"

© Belga

Vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) vindt dat de Vlaamse partijen de wetsvoorstellen ter splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in de Kamer moeten agenderen en stemmen. Dat verklaarde Vanhengel donderdag voor het begin van het partijbureau van de Vlaamse liberalen.Volgens de PS is dat onmogelijk.

"Zelfs voor iemand met het engelengeduld als mezelf is dat geduld opgebruikt", sprak Vanhengel. "Ik meen te moeten vaststellen dat alle pogingen die zijn ondernomen om tot een onderhandelde oplossing te komen, niet schijnen te lukken. We hebben er alles voor gedaan. Nu moeten de Vlaamse partijen doen wat ze altijd gezegd hebben wat ze zouden doen, namelijk de splitsingsvoorstellen stemmen".

Dat kan volgens hem snel gebeuren. Indien de partijen donderdag de agendering vragen, zou dat al volgende week het geval kunnen zijn, luidde het. Volgens Vanhengel is er alles aan gedaan om tot een onderhandelde oplossing voor het heikele dossier te komen, "maar schijnt de wil daartoe niet te bestaan".

De liberale vicepremier meent ook dat een dag meer of minder om te onderhandelen weinig zoden aan de dijk zal brengen, "als de wil niet bestaat" om tot een akkoord te komen. Hij zei nog aan te nemen dat de Vlaamse partijen zich even eensgezind zullen gedragen als de Franstaligen.

Onkelinx wil geen stemming

PS-vicepremier Laurette Onkelinx stelt dat er volgende week in geen geval een stemming kan zijn. Ze wees er op dat de
alarmbelprocedure bestaat, waardoor het dossier op de tafel van de regering belandt. Onkelinx waarschuwde voor de mogelijke val van de regering nadien, gevolgd door een zware crisis, zelfs een systeemcrisis.

Onkelinx lanceerde eerder op de dag al een oproep tot verantwoordelijkheidszin bij Open VLD.

Onze partners