Volgende week 1000 plaatsen voor pre-opvang vluchtelingen in WTC III

26/09/15 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:30

In de loop van volgende week komen er in het WTC III-gebouw in Brussel 500 plaatsen bij voor de pre-opvang van vluchtelingen. Dat brengt het aantal plaatsen voor pre-opvang in het gebouw op 1.000.

Volgende week 1000 plaatsen voor pre-opvang vluchtelingen in WTC III

© Jürgen Augusteyns

Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Vrijdagnacht brachten 398 personen de nacht door in het gebouw.

Het heringerichte kantoorgebouw, dat op 7 september in opdracht van de federale overheid de deuren opende, biedt sinds 17 september de klok rond plaats aan 500 personen. Het gaat om asielzoekers die bij hun eerste bezoek door de grote toestroom niet binnen konden bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en een oproepingsbrief ontvingen voor een latere datum.

De eerste dagen trokken slechts weinig vluchtelingen naar het gebouw, maar de voorbije week overnachtten er toch gemiddeld 300 tot 400 mensen. In de nacht van dinsdag op woensdag ging het zelfs om 449 asielzoekers, waarmee de maximumcapaciteit bijna bereikt was.

Intussen bleven nog verschillende tientallen vluchtelingen de nacht doorbrengen in het tentenkamp in het Maximiliaanpark. Het kabinet-Francken was in samenspraak met de Regie der Gebouwen daarom al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie voor bijkomende vooropvang. Die moest in de buurt van Dienst Vreemdelingenzaken zijn, niet te duur en relatief snel in gebruik te nemen. (Belga/KVDA)

Onze partners