Voetenwagen overtroeft koning auto in Brussel

20/06/13 om 05:10 - Bijgewerkt om 05:10

Voor het eerst kiezen pendelaars en inwoners in Brussel vaker voor een wandeling door de stad dan voor een autorit. Bij 37 procent van hun verplaatsingen gaan ze gewoon te voet.

In 1999 was nog slechts 32 procent van de verplaatsingen een wandeling. Dat meldt het Kenniscentrum voor Mobiliteit, schrijft De Standaard. Het Kenniscentrum interviewde in 2010 meer dan 2200 personen die zich in en naar Brussel verplaatsen.

Te druk om te rijden

Met het groeiend aandeel wandelingen steken de voetgangers voor het eerst de auto in Brussel voorbij. Het aandeel autoritten van alle verplaatsingen is sinds 1999 gedaald van liefst 50 procent tot 32 procent, in verhouding minder dan de 37 procent wandelingen, dus.

De groep voetgangers in Brussel blijkt geen minderheid te zijn. Zes op de tien Brusselaars wandelen minstens vijf keer per week zo'n tien minuten. "Er gaan nu veel meer mensen te voet dan vroeger", zegt Bruno De Lille, de Brusselse staatssecretaris voor Mobiliteit. "Sinds 1999 is Brussel 170.000 inwoners rijker. We kunnen dus niet meer allemaal met de auto rijden."

Auto verliest prestige

Volgens verkeersdeskundige Johan De Mol (UGent) bevestigen de cijfers de tijdsgeest. "Tien jaar geleden konden jongeren niet snel genoeg hun rijbewijs halen en een auto kopen. Intussen woont er in de steden een grote groep twintigers die er niet aan denkt een auto te kopen. Het prestige van de auto weegt voor hen niet op tegen de nadelen op die een verplaatsing met de auto met zich meebrengt." (Belga/TV)

Onze partners