Voedselagentschap neemt 16,8 ton paardenvlees in beslag

27/12/13 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:18

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft 16,8 ton paardenvlees in beslag genomen bij een Belgische onderneming. Het vlees was afkomstig uit Frankrijk.

Voedselagentschap neemt 16,8 ton paardenvlees in beslag

© Reuters

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft 16,8 ton paardenvlees in beslag genomen bij een Belgische onderneming. Het vlees was afkomstig uit Frankrijk, waar eerder deze maand een onderzoek werd opgestart naar de vervalsing van dierenartsdocumenten.

Vervalste dierenartsdocumenten

Het FAVV werd op 23 december door de Franse autoriteiten ingelicht dat er 17,5 ton verdacht paardenvlees geleverd was aan een Belgische onderneming. 16,8 ton daarvan werd door het FAVV in beslag genomen. Het in beslag genomen vlees maakte deel uit van een groter lot van 82 ton, waarvan een deel in Europa werd verdeeld en tussen februari en maart 2013 ook 1,6 ton als vers vlees werd verkocht in België.

Het FAVV heeft de bevoegde overheden van de betrokken landen verwittigd, zo meldt het Voedselagentschap. In Frankrijk zouden de dierenartsdocumenten van een honderdtal paarden zijn vervalst, waardoor dieren die eigenlijk bestemd waren voor farmaceutisch onderzoek of afkomstig waren uit paardensportcentra toch werden verkocht aan slachthuizen.

Geen gevaar voor gezondheid

Eerder liet de Franse procureur Brice Robin weten dat de dieren ongeschikt waren voor consumptie, maar dat er geen gevaar was voor de gezondheid van de consumenten. Volgens het FAVV toont deze zaak aan dat er in verschillende Europese landen problemen blijven bestaan met de identificatie van paarden. Het Voedselagentschap hekelt ook het gebrek aan concrete actie van de Europese Commissie om tot een geharmoniseerde controle te komen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners