Voedingssector roept op enkel nog 'parkkonijn' te kopen

28/09/16 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:23

De diverse spelers in de voedingssector roepen de consumenten op om voortaan enkel diervriendelijke gekweekt konijn, het zogenaamde 'parkkonijn', te kopen. Het vlees van deze dieren komt van konijnen die in een meer diervriendelijke huisvesting gehouden werden. Dat meldt de Boerenbond woensdag.

Voedingssector roept op enkel nog 'parkkonijn' te kopen

Konijnen © REUTERS

Twee jaar geleden schakelde een aantal konijnenhouders over naar de aangepaste huisvesting. 'Een park is een groot hok voor minimaal 20 konijnen met meer ruimte per konijn, uitgerust met een comfortabele kunststofvloer, een opspringplatform en voorzien van schuilmogelijkheden en knaagmateriaal', legt Herman Vets van de Boerenbond uit. 'Kortom, een groter hok met veel meer comfort dan in kooihuisvesting.' Het project is het resultaat van een samenwerking binnen de hele keten, van konijnenhouder over slachthuizen tot retail.

Om zeker te zijn dat de arbeidsintensievere en duurdere vorm van huisvesting zich ook vertaalt in een hogere prijs aan de konijnenhouder, is het volgens Vets belangrijk dat de consument op de winkelvloer het onderscheid kan maken tussen nog traditioneel gehouden konijnen en konijnen gehouden in de nieuwe parken. De benaming 'parkkonijn' exclusief reserveren voor deze laatste, maakt dit duidelijk. 'Dat is nodig omdat geen enkel ander Europees land tot hiertoe gelijkaardige welzijnsverplichtingen heeft opgelegd zoals België', aldus Vets.

Vijf warenhuisketens geëngageerd

De garantie dat alle konijnen verkocht onder die benaming effectief uit de juiste huisvesting komen, wordt gegeven door het tracerings- en certificeringssysteem, 'CodiplanPLUS Parkkonijn'. Zowel konijnenhouders als slachthuizen dienen dat te volgen. Twee slachthuizen in België, namelijk LONKI uit Temse en Van Assche uit Deinze, lieten zich reeds certificeren.

Vijf warenhuisketens hebben zich al geëngageerd: Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize en Lidl. Zij verbinden zich via een engagementsverklaring dat enkel konijnen gehouden en geslacht volgens CodiplanPLUS Parkkonijn, of een minimum gelijkwaardig certificeringssysteem, de benaming 'parkkonijn' (of afgeleiden daarvan) mogen dragen op hun winkelvloer. Misleidende benamingen zijn niet langer toegelaten, besluit Vets. (BELGA/JVL)

Onze partners