Voedingsdeskundige Patrick Mullie fileert dieethypes: 'Voedselgoeroes verkopen gevaarlijke onzin'

06/10/16 om 12:00 - Bijgewerkt op 07/10/16 om 14:33

Bron: Knack

Pascale Naessens, Kris Verburgh en andere voedselgoeroes slaan ons met hun diëten om de oren. En toch nemen overgewicht en obesitas toe en at de jeugd nooit ongezonder. 'De consument is de kluts kwijt', zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie. 'Tien jaar geleden was hij beter geïnformeerd over gezonde voeding dan vandaag.'

De Belg eet ongezond. Het klonk als oud nieuws toen het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) vorige week met die conclusie uitpakte. De details van de tienjaarlijkse voedselconsumptiepeiling verdienen evenwel meer dan een schouderophalen. Uit een enquête bij 3200 landgenoten tussen 3 en 64 jaar bleek onder meer dat slechts een kleine minderheid de aanbevolen hoeveelheid van drie stukken fruit en driehonderd gram groenten per dag nuttigt. Waar de Belgen zich wel massaal aan te buiten gaan, zijn koekjes, cake, snoep en gefrituurde snacks. Allemaal ingrediënten uit de zogenaamde restgroep, ook bekend als het topje van de voedseldriehoek waar het ongezond toeven is. Het minst gevarieerd eten adolescenten, die een uitgesproken voorkeur voor suikerrijk en vet voedsel vertonen. Enig lichtpuntje: de consumptie van zichtbare vetten zoals boter en olie is ietwat gedaald.
...

Verder lezen?

Registreer u en lees elke maand gratis 4
artikelen.

Onze partners