Voeding de houdbaarheidsdatum voorbij? Gewoon opeten

03/08/13 om 04:33 - Bijgewerkt om 04:33

Niet alle voeding die ver voorbij de houdbaarheidsdatum is, moet in de vuilnisbak.Een hoop etenswaren kunt u nog weken en zelfs maanden opeten. Dat laat het Voedselagentschap weten.

Chips kunt u gerust tot twee maanden na datum eten. Vervallen koekjes horen niet thuis in de afvalemmer. Toch niet als de houdbaarheidsdatum nog geen twee maanden overschreden is. Frisdrank gaat zelfs een jaar langer mee dan op de verpakking vermeld. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Toch goed opletten

In een nieuwe rondzendbrief somt het federale voedselagentschap (FAVV) alle voedingswaren op die nog perfect eetbaar zijn na hun vervaldatum, met een indicatie van de resterende bewaartijd.

"Als er 'ten minste houdbaar tot' op de verpakking staat, hoef je dat product niet meteen weg te gooien. Niet iedereen is daarvan op de hoogte. We willen die vorm van voedselverspilling bestrijden", zegt Lieve Busschots van het FAVV.

Let op: als op de verpakking "te gebruiken tot" staat, moet u de vervaldatum wel respecteren. Het gaat dan om zeer bederflijke middelen zoals vers vlees.

Goed voor voedselbanken

De rondzendbrief betekent vooral voor de voedselbanken een hele steun in de rug. "We krijgen nu al overschotten van supermarkten en fabrikanten. Maar dan gaat het om producten met een fout etiket of een beschadigde verpakking. Supermarkten zijn er niet altijd even happig op om vervallen producten mee te geven", zegt Alfons De Vadder van de Belgische federatie van voedselbanken.

"De regelgeving was erg onduidelijk. Zo riskeerde iedereen een tik op de vingers van een controleur van het FAVV omdat bijvoorbeeld de bloem een maan vervallen was. Daar komt nu hopelijk verbetering in." (Belga/TV)

Onze partners