Vluchtelingenwerk Vlaanderen bezorgd over opsluiting kinderen

13/10/14 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:46

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is bezorgd over de plannen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om gezinnen met kinderen op te sluiten in het gesloten asielcentrum 127bis, met het oog op hun gedwongen uitwijzing.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen bezorgd over opsluiting kinderen

© BELGA

In een aantal interviews doet Francken zijn plannen voor de komende vijf jaar uit de doeken. Keytsman vindt dat de N-VA'er te eenzijdig focust op misbruiken. 'Wij vinden dat jammer, want niet elke afgewezen asielzoeker probeert systematisch het systeem te misbruiken', reageert ze. 'Er zijn asielzoekers die na hun tweede of derde aanvraag worden erkend'.

Een andere focus van Francken ligt op de terugkeer, met name de gedwongen terugkeer, gaat Keytsman voort. Daarbij maakt Vluchtelingenwerk Vlaanderen zich zorgen over de plannen van de staatssecretaris om gezinnen met kinderen op te sluiten. Francken wil daarvoor een beroep doen op aangepaste woonunits, waarvoor reeds een aanbesteding werd uitgeschreven onder toenmalig staatssecretaris Melchior Wathelet. Het blijft volgens Keytsman de vraag of dat de toets van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal doorstaan.

'Weinig investeringen in alternatieven'

Keytsman ziet ook weinig investeringen in de alternatieven, zoals voor de begeleiding van gezinnen via terugkeerwoningen, waarmee minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom zes jaar geleden een einde maakte aan de opsluiting van kinderen. Francken wil die terugkeerwoningen behouden, maar gezinnen die op het laatste moment verdwijnen en opnieuw worden opgepakt, zullen naar Steenokkerzeel worden gestuurd. 'Het niet langer opsluiten van kinderen was een verworvenheid van de voorbije zes jaar. We zijn bezorgd dat we daar nu van gaan afstappen', aldus nog Keytsman. Ze wil zo snel mogelijk met de nieuwe staatssecretaris rond de tafel gaan zitten om de aangekondigde maatregelen te bespreken. (Belga / JH)

Lees meer over:

Onze partners