Vluchtelingennetwerk Vlaanderen sabelt Belgisch asielbeleid neer

10/10/16 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:38

Vluchtelingenwerk Vlaanderen uit in een nieuw rapport over de vluchtelingencrisis striemende kritiek op het Belgische asielbeleid. 'De overheid koos ervoor de crisis te gebruiken om een ontradingsbeleid op te zetten en verzwakte daarbij systematisch de mensenrechten van asielzoekers,' klinkt het.

Vluchtelingennetwerk Vlaanderen sabelt Belgisch asielbeleid neer

© Belga

'Het asielbeleid in ons land gaat in een richting waarin de toegang tot bescherming niet langer centraal staat. Het recht op bescherming voor asielzoekers in België lijkt verder af dan ooit', stelde Vluchtelingenwerk Vlaanderen bij de voorstelling van het rapport 'Ceci n'est pas un demandeur d'asile, één jaar na de crisis, tijd voor een humaan asielbeleid'. 'De overheid koos ervoor de crisis te gebruiken om een ontradingsbeleid op te zetten en verzwakte daarbij systematisch de mensenrechten van asielzoekers', luidt de kritiek.

Het rapport is niet mals voor het Belgische asielbeleid. 'Het preregistratiebeleid van de overheid schendt de rechten van asielzoekers. Onze overheid hield het voorbije jaar ook expliciete ontradingscampagnes die stoelden op foutieve, onvolledige en subjectieve informatie', luidt een andere aanklacht.'

'Behandeling die ons land onwaardig is'

'Kwetsbare mensen en niet-begeleide minderjarigen dienden op de bemiddeling van vrijwilligers te rekenen voor registratie en families met kinderen verbleven maandenlang in noodopvang, dat is een behandeling die ons land onwaardig is', vindt Vluchelingenwerking Vlaanderen. 'Er werd ook een nieuwe wetgeving aangenomen zonder vooraf de noodzaak daaraan te evalueren en de impact op de grondrechten te evalueren.'

Afschaffing preregistratie

Vluchtelingenwerk Vlaanderen roept dan ook onze regering op 'om meer vluchtelingen te beschermen en asielzoekers een vlotte en correcte toegang tot bescherming te geven'. De organisatie vraagt ook de afschaffing van het preregistratiesysteem en wil dat een draaiboek wordt ontwikkeld voor crisismanagement dat onmiddellijke registratie ten allen tijde waarborgt.

Verder moet er een flexibeler opvangnetwerk komen met bijkomende plaatsen van goede kwaliteit, plus een draaiboek dat de vlotte doorstroom van asielzoekers waarborgt uit noodopvang naar reguliere opvang, met specifieke aandacht voor kwetsbare asielzoekers. Het verblijf in een noodopvangstructuur moet beperkt worden tot maximum 10 dagen.

(Belga/SK)

Onze partners