Vluchtelingenkamp in hartje Brussel ontruimd

10/09/10 om 13:36 - Bijgewerkt om 13:36

Volgens het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen is België Europees koploper asiel.

De lokale politie heeft vrijdagnamiddag het tentenkamp ontruimd dat asielzoekers hadden opgezet nabij het Brusselse Noordstation.

Ze kampeerden in het park aan de Antwerpsesteenweg, recht tegenover de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ)aan de Albert II-laan.

Volgens de ngo's die ter plaatse hulp boden, kwamen er elke dag nieuwe mensen aan in het tentenkamp. Donderdagochtend was sprake van honderd mensen in het kamp, waarvan een 50-tal kinderen.

Tijdens de ontruiming mochten de asielzoekers hun bezittingen, vooral matrassen en slaapzakken, uit het kamp halen. Het grootste deel van de asielzoekers nam de benen. Slechts een klein groepje bleef ter plaatse.

Asielaanvragen

Sinds 1 januari heeft het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen 11.855 asielaanvragen gekregen. Dat zijn er evenveel als in heel 2008.

Volgens commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen Dirk Van den Bulck krijgt België van alle EU-landen de meeste asielaanvragen te verwerken in verhouding tot de totale bevolking en de oppervlakte, zo zei hij vrijdag in De Standaard.

In september 2008 waren er tweeduizend aanvragen minder dan
nu. Volgens Van den Bulck stevenen we zeker af op een jaartotaal dat dat van 2009 overtreft. Toen kreeg het commissariaat-generaal 17.186 dossiers te verwerken.

Lees meer over:

Onze partners