Vliegtuigcrash Namen: 'Toestel stortte eerder al neer'

19/10/13 om 16:57 - Bijgewerkt op 20/10/13 om 14:54

Het toestel van de vliegtuigcrash in de provincie Namen is in 2000 al eens betrokken geweest bij een ongeval in het West-Vlaamse Moorsele.

Vliegtuigcrash Namen: 'Toestel stortte eerder al neer'

© Belga

Het neergestorte vliegtuig in Gelbressée in Namen, waarbij de piloot en tien inzittenden omkwamen, maakte in 2000 een noodlanding in het West-Vlaamse Moorsele. Er vielen toen enkele gewonden. Het toestel werd opgelapt en opnieuw in gebruik genomen. Dat meldt de nieuwsredactie van de vrt op basis van verklaringen van de Naamse parachuteclub en luchtvaartspecialisten.

'Ongelukkig toeval'

'De Pilatus PC-6 Turbo Porter is dezelfde van het ongeluk op 12 maart 2000 in Moorsele, waarbij een tiental mensen gewond raakte', zegt Luc Blendeman van Air Accident Investigation Unit (AAIU). 'Maar dat element is niet noodzakelijk relevant en het kan om een ongelukkig toeval gaan. Eenmaal hersteld, heeft het toestel een staat van luchtwaardigheid identiek aan dat van een toestel dat nooit een ongeval had', aldus Blendeman.

Momenteel zijn de exacte omstandigheden van het ongeval nog niet bekend. De vleugel van het vliegtuig zou tijdens de vlucht zijn losgekomen, waarna het vliegtuig zou zijn beginnen ronddraaien. Op de grond vond een explosie plaats, gevolgd door een brand.

10 mannen en 1 vrouw

De slachtoffers van de vliegtuigcrash zijn tien jonge mannen, waaronder een politieagent uit Namen, en één vrouw. Ze waren tussen 21 en 40 jaar oud en de meesten waren ervaren parachutespringers. Ze namen deel aan een luchtdoop voor de verjaardag van een jonge vrouw. De drie open parachutes op de plaats van het ongeval bewijzen dat de slachtoffers nog probeerden te springen.

Een van de slachtoffers overleefde in juni 2002 al een crash met eenzelfde type vliegtuig op de luchthaven van Temploux in Namen, meldt de vrt. Een jonge Amerikaanse studente kwam daarbij om het leven.

Koning Filip ter plaatse.

Koning Filip bracht zaterdagavond een halfuur door bij de nabestaanden van de slachtoffers, aan wie ze hun steun betuigden.(BelgaTE)

Lees meer over:

Onze partners