Vlamingen overschatten aantal migranten in hun gemeente

© Belga

Vlamingen schatten het aantal migranten in hun gemeenten altijd hoger in dan de werkelijkheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven.

Het aantal migranten in een gemeente wordt steevast overschat door Vlamingen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van sociaal wetenschapper Tuba Bircan (KU Leuven), zo bericht De Morgen.

Bircan bevroeg 2.080 Vlamingen uit meer dan veertig gemeenten en vulde de gegevens aan met cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek. “De schattingen van de inwoners naar de hoeveelheid allochtonen vielen altijd tussen 20 en 43 procent. Dit terwijl het daadwerkelijke cijfer een stuk lager lag: tussen 0 en 17 procent. Zelfs in de Vlaamse gemeenten waar geen migranten leven, denken de autochtonen dat er heel veel wonen.”

PerceptieWaar de verkeerde perceptie vandaan komt, valt nog niet met zekerheid te zeggen. Bircan vermoedt dat het vooral gedreven is door concurrentiegevoelens. “Doordat migranten gezien worden als een economische of culturele bedreiging denken Vlamingen dat er meer zijn”, verklaart ze.

Televisie

“Uit de data kan ik afleiden dat mensen die veel commerciële televisie kijken negatiever staan tegenover buitenlanders. Zij denken dat in wijken met veel migranten meer criminaliteit voorkomt. Maar dat klopt niet. Het is juist werkloosheid die zorgt voor misdrijven, niet het aantal allochtonen.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content