'Vlamingen en Walen kijken naar elkaar met respect, sympathie en bewondering' (KU Leuven)

13/05/14 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:57

Vlamingen en Walen kijken voornamelijk naar elkaar met respect, sympathie en bewondering, blijkt uit een interuniversitaire studie. Toch worden deze positieve gevoelens door beide taalgroepen onderschat, terwijl de woede tegenover elkaar wordt overschat.

'Vlamingen en Walen kijken naar elkaar met respect, sympathie en bewondering' (KU Leuven)

Vlaanderen versus Wallonië © BELGA

Vlamingen en Walen onderschatten de sympathie die de andere taalgroep voelt. De woede daarentegen wordt dan weer overschat. Dat blijkt uit een studie van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Université Catholique de Louvain (UCL) en Université Libre de Bruxelles (ULB), schrijft De Standaard.

In 2010 en 2011 bestudeerde onderzoekers de houding van Belgen tegenover de andere taalgroepen. "Ons land bevond zich toen in een crisis, we wilden nagaan hoe dit resulteerde in de houding tegenover 'de andere'. De resultaten waren verrassend positief", zegt Ellen Delvaux van de KU Leuven in de krant. "Respect, sympathie en bewondering waren de belangrijkste emoties die Vlamingen en Walen ten opzichte van elkaar koesteren", aldus Delvaux.

Uit de studie blijkt dat de negatieve gevoelens die de andere taalgroep zou hebben, steeds worden overschat. "Vlamingen denken dat Walen gefrustreerd en jaloers zijn, terwijl Franstaligen het gevoel hebben dat Vlamingen boos en gefrustreerd zijn", klinkt het.

De drie universiteiten plannen een vervolg op deze studie. "De verkiezingen zijn daar voor een aangewezen moment", zegt Delvaux. (AVE)

Onze partners