Vlamingen en Franstaligen zien rol van de koning anders

15/06/13 om 04:49 - Bijgewerkt om 04:49

De helft van de Vlamingen wil een protocollaire rol voor de koning. Twintig procent ziet de monarchie liefst helemaal verdwijnen. In Franstalig België echter wil 66 procent helemaal niets veranderen.

Vlamingen en Franstaligen zien rol van de koning anders

Dat besluiten De Morgen en Le Soir zaterdag uit een peiling die ze samen met VTM en RTL bestelden. Twee derde van de ondervraagde Vlamingen vindt ook dat N-VA in de federale regering moet als ze de grootste wordt.

Vlamingen vertrouwen Filip niet

De keuze voor een puur protocollaire monarchie draagt slechts bij 21 procent van de Franstalige ondervraagden de voorkeur weg, terwijl 13 procent voor een republiek kiest. Een koninklijke kersttoespraak kan nog voor 80 procent van de Franstalige en 64 procent van de Vlaamse bevraagden.

Als het gaat over de regeringsvorming, wil 80 procent van de Franstalige respondenten dat de vorst ook in de toekomst nog formateurs en informateurs blijft aanwijzen. Bij de Vlamingen is dat 45 procent. Kroonprins Filip kan nog rekenen op het vertrouwen van 65 procent van de Franstalige en 42 procent van de Nederlandstalige ondervraagden.

N-VA'ers liefst met CD&V

Voorts moet blijken dat een meerderheid van de N-VA-kiezers na de verkiezingen liefst een coalitie met enkel CD&V ziet verschijnen. Bij de christendemocraten zou de voorkeur echter gaan naar een coalitie met sp.a en Groen, terwijl de liberalen net zo graag met N-VA en CD&V als met CD&V en sp.a in bad zouden willen. Van vijf voorgelegde opties scoort de huidige Vlaamse coalitie met CD&V, sp.a en N-VA trouwens het slechtst.

De Morgen besluit ook uit de peiling dat 68 procent van de Walen en 63 procent van de Brusselaars de huidige federale regering ook na 2014 wil zien terugkeren. In Vlaanderen is dat slechts 47 procent.

De Wever in Antwerpen: 5,9 op 10

Tot slot gaven de Vlaamse ondervraagden N-VA-voorzitter Bart De Wever gemiddeld 5,9 op 10 voor zijn eerste vijf maanden als Antwerps burgemeester. Volgens 45 procent zou hij echter enkel aan de macht zijn uit eigenbelang. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners