Vlamingen duiden Kris Peeters aan als topfavoriet voor minister-presidentschap

23/04/14 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:22

Uit een nieuwe peiling blijkt dat 34 procent van de Vlamingen vindt dat Kris Peeters (CD&V) zichzelf moet opvolgen als Vlaams minister-president. Bart De Wever (N-VA) strandt op de tweede plek met 22 procent.

Vlamingen duiden Kris Peeters aan als topfavoriet voor minister-presidentschap

Kris Peeters © BELGA

Kris Peeters (CD&V) moet zichzelf opvolgen als hoofd van de Vlaamse regering. Dat vindt 34 procent van de Vlamingen, blijkt uit een enquête van De Morgen, VTM en Le Soir. 22 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt dat deze functie is weggelegd voor N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Kris Peeters scoort niet alleen goed bij zijn eigen achterban, voor 55 procent van de CD&V-kiezers is hij topkandidaat, maar ook 47 procent van de Groen-kiezers zien hem graag als minister-president. Bij de Open VLD-kiezer geldt dit voor 33 procent, bij N-VA 28 procent en 23 procent van de SP.A-kiezers zien Peeters zitten als Vlaams minister-president. Bij N-VA, Open VLD en SP.A staat Peeters op plaats twee, telkens na de eigen partijvoorzitters Bart De Wever, Gwendolyn Rutten en Bruno Tobback. Alleen bij Vlaams Belang-kiezers is Peeters iets minder populair.

Liesbeth Homans (N-VA) scoort verrassend laag. Slechts 6 procent van de ondervraagden ziet haar als mogelijke minister-president. Partijgenoot Geert Bourgeois, behaalt dezelfde score. Toch schoof N-VA-voorzitter De Wever haar eerder naar voor als mogelijke minister-president indien de partij aan zet is na 25 mei. Volgens N-VA viceminister-president Geert Bourgois heeft zijn partij nog niet uitgemaakt wie minister-president wordt. Bourgeois heeft eerder al laten verstaan dat hij zelf graag minister-president van Vlaanderen wordt.

Federaal

De peiling heeft ook aandacht voor het federale niveau. Op de vraag wie de Belgische premier moet worden, antwoordt één op drie Belgen (33 procent) dat Elio Di Rupo (PS) daarvoor de geknipte man is. Op de tweede plek staat met 22 procent Maggie De Block (Open VLD) en daarachter Bart De Wever (21 procent).

Bij de Vlamingen alleen is De Wever (33 procent) topfavoriet om Elio Di Rupo op te volgens als eerste minister. Op de tweede plek eindigt Kris Peeters (24 procent), daarna Elio Di Rupo (21 procent ) en Maggie De Block staat bij de Vlaming op plaats vier met 20 procent.

Onze partners