Vlaming vertrouwt EU meer dan Vlaanderen en België

17/12/10 om 19:26 - Bijgewerkt om 19:26

Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van Terzake (Canvas) naar aanleiding van het einde van het Belgisch EU-voorzitterschap.

De Vlaming heeft meer vertrouwen in Europa dan in Vlaanderen of België. Dat blijkt uit een peiling van TNS Media in opdracht van het VRT-duidingsmagazine Terzake.

De peiling werd afgenomen bij ruim 1.000 Vlamingen. De resultaten worden vrijgegeven ter gelegenheid van het einde van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.

Daaruit blijkt dat de Vlaming het meeste vertrouwen heeft in het Europees Parlement en de Europese Commissie (59 procent. Het vertrouwen in het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering bedraagt 49 procent. Volgens de peiling vertrouwt maar 32 procent het Belgisch parlement en de Belgische regering.

In het beleid zijn voor de Vlaming de strijd tegen de werkloosheid en de criminaliteit topprioriteiten, aldus de VRT. Ook de aanpak van asiel en migratie is belangrijk. Financiële politiek en defensie liggen verder van het bed van de burger.

Een derde is voor uitbreiding van de Unie

Op de vraag of een verdere uitbreiding van de Europese Unie wenselijk is antwoordt 32 procent van de Vlamingen ja en 68 procent nee.

Van 40 procent van de Vlamingen mag Turkije lid worden van de EU. Bijna de helft (49 procent) denkt echter dat de toetreding van Turkije tot de EU zal zorgen voor een te grote invloed van de islam in Europa. Een derde (37 procent) van de ondervraagden gaat daar niet mee akkoord.

Kwart Vlamingen voor onafhankelijk Vlaanderen

Voorts blijkt uit de peiling dat ruim een kwart (28 procent) van de Vlamingen voorstander is van een onafhankelijk Vlaanderen. Twee ope de drie Vlamingen (64 procent) denkt dat België ook binnen 20 jaar nog zal bestaan.

Voorts blijkt uit de peiling dat nog maar een kleine meerderheid van de Vlamingen (59 procent) weet dat België de afgelopen zes maanden voorzitter is geweest van de Europese Unie. Van de Vlamingen vindt 65 procent het belangrijk dat ons land het afgelopen half jaar EU-voorzitter was. Dat voorzitterschap wordt door 19 procent zeer belangrijk gevonden.

Onze partners