Vlaming vertrouwt Di Rupo niet

05/12/11 om 06:30 - Bijgewerkt om 06:30

Twee op drie Vlamingen vertrouwt Elio Di Rupo niet. Niet meer dan 14 procent gelooft dat Di Rupo als premier zal doen wat nodig is voor Vlaanderen.

Vlaming vertrouwt Di Rupo niet

© Belga

Het onderzoeksbureau Ipsos deed een peiling in opdracht van De Morgen, VTM, Le Soir en RTL. Het gaat om een internetpeiling die is afgenomen bij 750 Vlamingen. Het onderzoek gebeurde aan de vooravond van het afronden van het begrotingsakkoord.

Uit de resultaten blijkt dat de Vlaming erg weinig vertrouwen heeft in Elio Di Rupo. Twee op drie Vlamingen vertrouwt Di Rupo niet en amper 14 procent gelooft dat de PS-premier zal doen wat nodig is voor Vlaanderen.

In Wallonie zijn de resultaten van het onderzoek het perfecte tegenbeeld van die in Vlaanderen. Twee derde van de ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in Di Rupo.

Monsterscore voor N-VAUit dezelfde peiling blijft dat de N-VA in Vlaanderen 35,1 procent van de stemmen zou halen als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Bij een vergelijkbare peiling vorige week van La Libre Belgique en RTBF haalde de N-VA 39,8 procent. De

Opmerkelijk is dat CD&V ook in de Ipsos peling terugvalt tot 14,4 procent. In Franstalig België blijft de PS met ruime voorsprong marktleider. De peiling werd afgenomen tussen 30 november en 2 december, dus nadat de onderhandelende partijen PS, CD&V, MR, Open Vld, sp.a en cdH een akkoord over de begroting en de socio-economische hervormingen sloten.

N-VA veruit de grootste

De partij van Bart De Wever blijft dus veruit de grootste partij in Vlaanderen. Op de tweede plaats volgt sp.a met 14,9 procent. CD&V doet het 3,2 procentpunt minder goed dan bij de verkiezingen van vorig jaar. Open Vld komt uit op 13 procent. Dat is bijna een procentpunt minder dan op 13 juni vorig jaar, maar wel duidelijk hoger dan de 11,1 procent die de liberalen haalden bij een peiling die net voor het akkoord werd afgenomen. Ook deze resultaten komen in grote lijnen overeen met de RTBF-peiling peiling vorige week.

Bij de overige partijen komt Vlaams Belang uit op 11,1 procent, terwijl Groen! met 5,7 procent niet zo ver boven de kiesdrempel zweeft. LDD moet tevreden zijn met 3,1 procent.

Opvallende terugval van MR

In Wallonië komt de PS uit op 37,6 procent, hetzelfde resultaat als bij de verkiezingen. Opvallend is de terugval van de MR: van 22,2 naar 17,6 procent. Bij de peiling die kort voor het akkoord werd afgenomen, kwamen de Franstalige liberalen nog uit op 22 procent, wat betekent dat ze op korte tijd liefst 4,4 procentpunt zouden zijn kwijtgespeeld. Opmerkelijk is ook dat het Front National op 5,3 procent zou uitkomen.

Bart De Wever is de populairste

In de top-3 van de populairste politici in Vlaanderen staat N-VA-voorzitter De Wever bovenaan met 65 procent, gevolgd door Vlaams minister-president Kris Peeters (53 procent) en Elio Di Rupo (48 procent). In Wallonië prijkt de toekomstige premier bovenaan met 67 procent, gevolgd door ex-premier Guy Verhofstadt (50 procent) en cdH-kopstuk Joëlle Milquet (50 procent). (Belga/EE)

Onze partners