Vlaming verspilt jaarlijks zes kilo eten

13/10/12 om 09:13 - Bijgewerkt om 09:13

(Belga) Vlaamse consumenten gooien jaarlijks gemiddeld 200.000 ton voedsel en 'aanverwant materiaal' zoals de schillen in de vuilbak. Daarvan is 85.000 ton echt voedsel en 34.000 ton nog perfect eetbaar. Dat komt neer op jaarlijks 5,6 kilo eetbaar voedsel dat iedere Vlaming weggooit, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen zaterdag.

Vlaanderen produceert jaarlijks ongeveer zestien miljoen ton voedsel en daarvan gaat twee miljoen ton verloren, berekende de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). De lekken zitten aan de bron in de landbouw, tijdens de productie en verpakking en in de keuken van de consument. In de landbouw zijn schommelende weersomstandigheden de belangrijkste oorzaak. In de voedingsindustrie treedt er verlies van voedsel op wanneer de productie moet stoppen en herstarten. Bij de distributie is er verspilling door te weinig opslag- en schapplaats, een veeleisende consument en een verkeerde behandeling van de waren. De Vlaamse regering wil het voedselverlies tegen 2020 halveren, kondigden minister-president Kris Peeters en minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieghe aan. (SVR)

Onze partners