Vlaanderen wil geen Waals water meer

Drie Vlaamse maatschappijen, TMVW, AWW en VMW, gaan nauw samenwerken om te voorkomen dat er nog langer Waals water naar Oost- en West-Vlaanderen aangevoerd wordt.

Knack start deze week met een reeks over ‘Drinkwater in Vlaanderen’. Daarin voor het eerst ook een overzicht van de waterkwaliteit per vlaamse gemeente.

Drie Vlaamse maatschappijen, TMVW, AWW en VMW, gaan nauw samenwerken om te voorkomen dat er nog langer Waals water naar Oost- en West-Vlaanderen aangevoerd wordt. Een communautaire kwestie? “Gewoon noodzakelijk om het water voor onze klanten betaalbaar te houden”, zegt TMVW-topman Ludy Modderie.

De watermaatschappij TMVW, vooral actief in Oost- en West-Vlaanderen, heeft een dubbele handicap, vindt topman Ludy Modderie.

“Wij moeten het meeste water halen van buiten ons gebied. Dat wil dus zeggen dat we een marge betalen aan degene die het water produceert en aan ons verkoopt, én ook nog eens moeten betalen voor het transport om het water tot aan ons gebied te brengen. Daarom is ons water duurder dan dat van andere maatschappijen. Meer dan 43 procent van ons water komt uit Wallonië.”

Dat Waals water komt via de Brusselse maatschappij Vivaqua naar Vlaanderen. Volgens Modderie betaalt zijn maatschappij per kubieke meter Waals water nu 0,71 euro aan Vivaqua. Water dat van bij AWW komt, kost TMVW momenteel 0,41 euro.

“Toegegeven, Vivaqua verzekert onze piekleveringen wanneer dat nodig is, maar het blijft zeer duur water. Dan is het toch niet zo onlogisch dat we proberen om te schakelen?” klinkt het.

Vorig maand rekende National Geographic uit dat Gent het tweede duurste water ter wereld heeft, enkel voorafgegaan door Kopenhagen.

De TMVW wil niet alleen meer water bij AWW halen, maar bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Het project kreeg de naam AquaDuct.

“We willen een waterring creëren waar de drie maatschappijen hun water op zullen steken. Elke maatschappij kan dan tegen een vaste prijs water terugkopen. We schatten dat we met z’n drieën samen 172 miljoen euro zullen investeren in dit project. Tegen 2019 willen we op volle capaciteit zitten.”

Duurder

Bij Vivaqua, de Brusselse maatschappij die het Waalse water aan TMVW verkoopt, zitten ze ondertussen wel met de handen in het haar. Jaarlijks leveren ze minimaal 36 miljoen kubieke meter water aan TMVW. Het contract loopt nog tot in 2018. Daarna valt die levering weg.

Het klopt dat het water van Vivaqua wat duurder is, geeft Christiane Franck, directeur-generaal van Vivaqua, toe. Ze heeft vragen bij het AquaDuctproject. Of het bestand is tegen piekmomenten, bijvoorbeeld.

Maar vooral: “Los van de nieuwe leidingen die ze willen aanleggen en waarvoor dus ook onteigeningen zullen moeten gebeuren, zal de waterring vooral werken met de oude, bestaande leidingen. Van sommige daarvan is bekend dat ze mankementen beginnen te vertonen. Ik vraag me af of ze het geld niet beter zouden gebruiken om de bestaande infrastructuur te optimaliseren. Welk nut heeft het om in een klein land als het onze een nieuwe infrastructuur aan te leggen? Tenzij er natuurlijk een communautair aspect meespeelt.”

Ludy Modderie van TMVW benadrukt dat het hele project geen Vlaams-Waals verhaal is. Toch moet ook Modderie toegeven dat met het goedkopere Vlaamse water de factuur van TMVW-klanten niet zal dalen.

(CGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content