Vlaanderen wil eigen eretekens invoeren

© Belga

Wie een bijzondere verdienste heeft voor Vlaanderen kan in aanmerking komen voor een Ereteken of een Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Dat staat in een voorstel van decreet dat CD&V, SP.A en N-VA hebben ingediend in het Vlaams Parlement.

“De invoering van dit ereteken is een bevestiging van Vlaanderen als volwassen en zelfbewuste regio”, legt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel, een van de indieners van het decreet, uit. Er waren in het verleden al plannen voor een eigen Vlaamse onderscheiding naast de bestaande nationale orden (Leopoldsorde, Kroonorde, Orde van Leopold II). Het zou dan gaan om de “Orde van de Vlaamse Leeuw”, maar de plannen daarvoor werden nooit uitgevoerd in het Vlaams Parlement. Er is wel een gelijknamige vereniging die sinds 1971 een eigen ereteken uitreikt.

Nu liggen er dus opnieuw plannen op tafel voor de invoering van een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. De onderscheiding is bedoeld voor “personen met uitzonderlijke verdiensten ten overstaan van de Vlaamse Gemeenschap”. Er zou ook een Groot Ereteken ingevoerd worden dat “zeer selectief” zal worden toegekend aan mensen die zich langere tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen.

Ook niet-Vlamingen

Volgens de tekst van het decreet zouden de eretekens jaarlijks uitgereikt kunnen worden, bijvoorbeeld op de Vlaamse feestdag. De onderscheiding zou enkel gaan naar mensen die nog leven of recent overleden zijn. “Het is niet de bedoeling historische figuren te decoreren”, luidt het. Er komen ook niet enkel Vlamingen en Belgen in aanmerking, maar ook personen met een andere nationaliteit. Om de politieke onafhankelijkheid van de onderscheiding te bewaken, zal het ereteken niet toegekend worden aan actieve politieke mandatarissen. Bedoeling is dat de ministers van de Vlaamse regering personen voordragen. De burgers zullen wel aan de ministers suggesties kunnen doen.

In het decreet wordt het verschil met de bestaande nationale eretekens in de verf gezet. Zo staat de verbondenheid met de Vlaamse samenleving centraal “en niet de verbondenheid met de dynastie”. Om “sociale connotaties of genderconnotaties” te vermijden wordt ook afgestapt van de klassieke terminologie van ridders, commandeurs en grootmeesters. “Het staat dus volledig los van de benoemingen en bevorderingen in de Belgische nationale orden, en heeft derhalve niet als opzet de federale eretekens te vervangen”, luidt het. Volgens CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel is de invoering van een eigen Vlaams ereteken een normale stap. “Elke zichzelf respecterende regio heeft een eigen ereteken voor verdienstelijke burgers. Zonder in concurrentie te willen treden met andere eretekens is het gewoon een voorbeeld van Vlaanderen als zelfbewuste en volwassen regio”, aldus Van den Heuvel.

Gouden Erepenningen

Het is ook niet de bedoeling dat het nieuwe Vlaamse ereteken de bestaande ‘Gouden Erepenningen’ vervangt. Die erepenningen worden sinds sinds 1991 uitgereikt door het Vlaams Parlement, eveneens om mensen te huldigen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Vlaamse Gemeenschap. Tot 1996 gebeurde deze uitreiking jaarlijks, sindsdien tweejaarlijks. De eerste erepenningen gingen naar verdienstelijke politici, maar vanaf 1992 werd beslist enkel mensen van buiten de politieke wereld te huldigen. Bij de laatste editie (2012) werd gekozen voor het thema “verdienstelijke Vlamingen in het buitenland” en waren de laureaten historica Sophie De Schaepdrijver, zuster Jeanne Devos, jurist en hoogleraar Christine Van den Wyngaert en jurist en hoogleraar Koen Lenaerts. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content