Vlaanderen voert vier keer zoveel wapens in als 2011

25/06/13 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

De Vlaamse overheid heeft aan wapeninvoer 74,3 miljoen uitgereikt, of maar liefst vier keer zoveel als in 2011.

Vlaanderen voert vier keer zoveel wapens in als 2011

© Reuters

De Vlaamse overheid reikte aan wapeninvoer maar liefst vier keer zoveel uit als in 2011. Van de 74,3 miljoen werd 46,9 miljoen euro besteed aan vuurwapens en toebehoren. Dat blijkt uit cijfers in het jaarrapport van het Vlaams Vredesinstituut.


Het aantal doorvoervergunningen bedroeg vorig jaar 22, goed voor 52,2 miljoen euro. Dat zijn er elf minder dan vorig jaar. De militaire goederen die via Vlaanderen worden doorgevoerd zijn bestemd voor landen in Europa, Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. De krijgsmacht is meestal de laatst gerapporteerde gebruiker.

Export stijgt met 42 procent
Terwijl vorig jaar voor 37 pct minder vergunningen werden uitgedeeld voor wapenexport, is dat aantal dit jaar opnieuw toegenomen met 42 pct. De export was goed voor een totaalbedrag van 285,2 miljoen euro.

Vooral militaire elektronica en zogenaamde "catch all"-goederen werden geëxporteerd. Dat zijn producten die niet op een controlelijst staan maar om veiligheidsredenen toch onder vergunning worden geplaatst.

Er worden geen cijfers gerapporteerd over de daadwerkelijke export, enkel over de vergunningen die worden uitgedeeld. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners