Vlaanderen voert armoedetoets in

© reuters

De Vlaamse regering wil de armoede aanpakken. Dat betekent dat bij elke beslissing wordt nagegaan of mensen met een laag inkomen er niet door benadeeld worden.

De Vlaamse regering wil de armoede aanpakken. Dat betekent dat bij elke beslissing wordt nagegaan of mensen met een laag inkomen er niet door benadeeld worden. Dat bericht De Morgen.
Vlaanderen wordt de tweede Europese regio – na Ierland – die een armoedetoets invoert.

“De toets moet systematisch nagaan of de nieuwe regelgeving geen maatschappelijke uitsluiting genereert en armoede creëert, wat nu te weinig gebeurt”, zegt Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a) in de krant.

De regering keurt de eerste stap, de zogenaamde ‘quickscan’, in januari goed. “Die quickscan onderzoekt de impact van maatregelen op eenoudergezinnen met jonge kinderen, de meest kwetsbare groep.” Naargelang het resultaat volgt een diepgaande analyse. De coördinatie komt in handen van minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA).

Het is evenwel niet de bedoeling dat individuen of organisaties
klacht kunnen indienen als ze menen dat de armoedetoets niet wordt gerespecteerd.

Dat armoede een toenemend probleem wordt in ons land, blijkt uit recente cijfers: 15 procent van de Belgen zou in armoede leven, terwijl de jongerenwerkloosheid in grote steden naar de 24 procent piekt. Vlaams minister-president Kris Peeters noemt de groeiende kloof tussen arm en rijk een ’tijdbom’.

Ook professor Danielle Dierckx van het Centrum Ongelijkheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OAS), maakt zich zorgen over de toenemende werkloosheid, vooral dan onder jongeren. ‘Een explosieve situatie’, waarschuwt Dierckx in De Morgen. “Wie geen job vindt of onder zijn niveau werkt, verliest zijn vaardigheden, zelfvertrouwen en ambities. We riskeren een grote groep gefrustreerde jongeren te kweken”, aldus de professor. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content