Vlaanderen verliest 265 miljoen euro aan Gemeentelijke Holding

19/04/13 om 04:51 - Bijgewerkt om 04:51

De Vlaamse regering pompte 265 miljoen euro in de Gemeentelijke Holding toen die al op haar laatste benen liep. Maar Vlaanderen zal daar amper iets van terugzien.

Vlaanderen verliest 265 miljoen euro aan Gemeentelijke Holding

© Belga

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Lode Vereeck (LDD), schrijven De Morgen, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Eind 2011 ging de Gemeentelijke Holding over kop. Een serieuze klap voor de begrotingen op dat moment, van alle overheden, maar zeker voor die van de gewesten. Die stelden zich in 2008 voor honderden miljoenen borg toen de Gemeentelijke Holding Dexia plots mee moest herfinancieren.

Hoop vervlogen

Voor Vlaanderen ging het om 225 miljoen. Bovendien had Vlaanderen nog voor 40 miljoen aan 'commercial paper' ingekocht, waardoor de totale rekening op 265 miljoen kwam. Met een fikse krater in de begroting als gevolg.

Die krater wordt meteen gedempt, maar de verwachting is in eerste instantie wel dat er bij de vereffening iets terug zal vloeien. Die hoop is intussen helemaal vervlogen, blijkt uit het antwoord van Muyters (N-VA).

Habbekrats

Volgens de initiële berekeningen van de vereffenaars van de Holding krijgt de Vlaamse regering slechts een habbekrats. "Het maximum dat theoretisch aan het eind van de liquidatieperiode zou kunnen worden overgemaakt aan de waarborgverleners, bedraagt voor de drie gewesten samen ca. 10 miljoen euro", luidt het.

De Vlaamse regering houdt in haar begroting zelfs geen rekening meer met een terugstorting. Vereeck vindt de affaire bijzonder pijnlijk en waarschuwt voor een herhaling. (Belga/TV)

Onze partners