Vlaanderen verbiedt pelsdierkweek en dwangvoederen: ‘Enorme stap vooruit’

. © iStock

Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De bestaande kwekerijen, waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden, moeten ten laatste in 2023 de deuren sluiten, meldt De Zondag.

Ook dwangvoeding, vooral gekend van de productie van foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. De Vlaamse regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen.

Uiterlijk 1 december 2023 moeten alle zeventien de pelsdierkwekerijen en één foie-grasproducent gesloten zijn. Voor die tijd moeten de kwekers zich al aan een reeks voorwaarden houden. Zo mogen ze de komende jaren hun activiteiten niet meer verplaatsen of uitbreiden. Ze mogen ook enkel nog verderkweken met de soort die ze vandaag houden.

‘We moeten zuinig zijn met het woord historisch, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen’, zegt Weyts tegen De Zondag. ‘We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn. Vlaanderen speelt internationaal een voortrekkersrol.’

‘Dieren fokken en doden niet meer van deze tijd’

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is heel gelukkig met de beslissing van de Vlaamse regering om pelsdierkwekerijen en dwangvoederen voor de productie van foie gras te verbieden. “Eindelijk! Hier hebben we meer dan 20 jaar lang voor geijverd”, klinkt het zondag.

De stimulans om bedrijven voor 1 december 2023 te doen stoppen, vindt GAIA een goede zaak. De Vlaamse regering voorziet in een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven. Maar hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie. In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief die samen jaarlijks ongeveer 200.000 nertsen kweken.

“Dieren fokken en doden enkel voor hun pels is echt niet meer van deze tijd”, benadrukt Vandenbosch. Volgens de GAIA-voorzitter vindt de overgrote meerderheid van de Vlamingen dat trouwens ook.

“Met het verbod op dwangvoederen komt er in Vlaanderen een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één West-Vlaams bedrijf wordt toegepast”, zegt de GAIA-voorzitter. “We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een negental producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen”, luidt het.

Partner Content