Vlaanderen telt amper 31 vrouwelijke burgemeesters

04/10/12 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

Vlaanderen telt op dit ogenblik 31 vrouwelijke burgemeesters op 308 gemeenten en het Centrum voor Politicologie verwacht nauwelijks verbetering na 14 oktober.

Vlaanderen telt amper 31 vrouwelijke burgemeesters

© Belga

Dat de gemeentepolitiek nog steeds een mannenbastion is, blijkt uit de analyse van het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven. Vlaanderen telt op dit ogenblik 31 vrouwelijke burgemeesters op 308 gemeenten en onderzoekers Sofie Marien en Joost de Moor verwachten dat dat aantal nauwelijks zal stijgen: van 31 tot ongeveer 40. Of 14 procent van het aantal burgemeesters in Vlaanderen.

Mannelijke lijsttrekkers

Een van de uitgangspunten is dat vooral de lijsttrekkers van de grote partijen het meeste kans maken om de sjerp te mogen omgorden. Een analyse van de kandidatenlijsten toont aan dat partijen massaal de voorkeur geven aan een mannelijke lijsttrekker. Voor de partijen met een nationaal nummer (CD&V, N-VA, sp.a, Open Vld, Groen, Vlaams Belang en LDD) is er zelfs nauwelijks sprake van een verandering. Ze gaan van 19,3 procent vrouwelijke lijsttrekkers in 2006 tot 21,2 procent dit jaar.
Opgedeeld per partij maakt sp.a een forse sprong voorwaarts, van 16 naar 22 procent vrouwelijke lijsttrekkers, terwijl ook CD&V en Vlaams Belang vooruitgang boeken, van 15 naar 21 procent.

Opvallende daler is Groen. Zowat een derde van de vrouwelijke lijsttrekkers uit 2006 heeft plaats moeten ruimen voor een mannelijke collega. Het percentage kopvrouwen daalt van 41 naar 28, waarmee de partij wel nog steeds de Vlaamse ranglijst aanvoert.

Er is overigens sprake van 126 gemeentes waar geen enkele van de zeven partijen met een nationaal nummer een vrouwelijke lijsttrekker heeft, zoals Diest, Kortrijk en Gent. Zes jaar geleden waren dat er nog 145. Anderzijds zijn er achttien gemeentes waar minstens de helft van de lijstaanvoerders vrouwen zijn.

Vrouwelijke burgemeesters

Wat de vrouwelijke burgemeesters betreft, die zijn vooral terug te vinden in de middelgrote gemeenten dan in de steden of de kleinere gemeenten.

De politiek op federaal en Vlaams niveau heeft de voorbije jaren wel stappen vooruit gezet op het vlak van gendergelijkheid. De Kamer telt 58 vrouwelijke parlementsleden (38,7 procent) en er zitten 49 vrouwen in het Vlaams parlement (39,5 procent). De regering-Di Rupo telt vijf vrouwen in haar rangen, terwijl de ploeg-Peeters vier vrouwelijke ministers (44 procent) telt. (Belga/TE)

Onze partners