Vlaanderen ruziet met gemeenten over “weeswegen”

© Belga

Zeven oude provinciewegen, goed voor 22 kilometer, liggen al acht jaar te verkommeren. Noch de gemeenten, noch het Vlaams Gewest willen ervoor betalen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard maandag. De weg wordt niet onderhouden, het groen in de berm niet gesnoeid en in de winter wordt er amper gestrooid.

‘Totaal debiel’, zegt de Avelgemse burgemeester Lieven Vantieghem (CD&V) over de kwestie. ‘En aarzel alstublieft niet om mijn krachttermen in de krant te zetten.’ Hij heeft zelf een ‘weesweg’ in zijn gemeente en hoopt dat Vlaanderen de bovenlokale wegen met veel passage wil toevoegen aan het eigen wegennetwerk.

Over de zeven stukjes werd nooit beslist wie ervoor bevoegd is. Burgers klagen er ondertussen wel over bij hun burgemeester.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) is duidelijk in zijn antwoord. ‘Die gemeenten zijn pertinent blijven weigeren die stukken over te nemen’, zegt hij. ‘Terwijl het duidelijk lokale wegen zijn. Punt. Het zou idioot zijn die in handen van de Vlaamse overheid te leggen.’

Weyts beseft wel dat de situatie niet houdbaar is. ‘We voeren nog besprekingen met de gemeentebesturen, maar laten we zeggen dat een akkoord vinden gene simpele is.’

Om welke wegen gaat het?

Zeven stukken weesweg, goed voor 22 kilometer. Volgens De Standaard gaat het om de volgende stukken weg.

  • Avelgem: Doorniksesteenweg (km 0 – km 0,9)
  • Brugge-Zedelgem: N309 Heidelbergstraat (km 1,7 – km 4,3)
  • Ieper: N369 Diksmuidseweg (km 0 – km 1,3)
  • Hemiksem-Schelle-Niel: N148 Sint-Bernardsesteenweg (km 5,8 – km 12,9)
  • Kruishoutem: N494 Deinsesteenweg (km 2,7 – km 7,8)
  • Maldegem: N499 Veldekens-Zwepe (km 2,5 – km 6,0)
  • Ronse: N48 Doorniksesteenweg (km 15,3 – km 16,5)

Partner Content