Vlaanderen moet dieper snijden

02/01/12 om 06:32 - Bijgewerkt om 06:32

Vlaams minister-president Kris Peeters ziet de budgettaire toestand van Vlaanderen voor 2012 weinig rooskleurig in.

Vlaanderen moet dieper snijden

© Belga

"Er wachten ons moeilijke maanden", zegt Peeters in De

Standaard. "De kaasschaafmethode heeft haar limieten bereikt. De kunst is nu te snijden zonder de spieren te raken. Anders komt het geheel in gevaar".

Het blijft Peeters' ambitie elk jaar van deze regeerperiode een begroting in evenwicht op tafel te leggen. "Om dat budgettaire gat dicht te rijden, zijn zware ingrepen dus noodzakelijk", voorspelt hij. De Vlaamse regering moet volgens hem de buikriem aanhalen. "Focussen en keuzes maken. Dat is de opdracht. Terug het anticrisisbeleid van 2009 uit de kast halen".

De Vlaamse regeringsleider geeft toe dat "sommige ministers dat meer zullen voelen dan anderen". Wel schuift hij een aantal zaken naar voren die de prioriteiten moeten blijven: "Investeren in de strijd tegen kinderarmoede. Het veiligstellen van onze sociale bescherming. Kortom, een warmer Vlaanderen. Daarnaast innoveren aantrekkelijker maken en investeren in economische groei".

In februari plant de Vlaamse regering een vervroegde begrotingscontrole. "Tegen dan weten we welk bedrag we precies moeten bijeenzoeken. Maar het ziet er niet goed uit. Ik vrees dat de aangelegde provisies - samen goed voor 250 miljoen euro onvoldoende zullen zijn (...) Dat betekent dus dat Vlaanderen een nieuwe besparingsronde te wachten staat". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners