Vlaanderen investeert 3,3 miljoen voor betere kwaliteit ruimte

23/12/14 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:22

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege (CD&V), zal 3,3 miljoen euro investeren in projecten om de kwaliteit van de beschikbare ruimte in Vlaanderen te verbeteren.

Vlaanderen investeert 3,3 miljoen voor betere kwaliteit ruimte

Joke Schauvliege, minister van Omgeving © BELGA

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) investeert 3,3 miljoen euro in twaalf projecten die de kwaliteit van de beschikbare ruimte in Vlaanderen moeten verbeteren.

Schauvliege geeft financiële steun aan gemeenten, provincies en andere openbare sectoren die gronden en panden willen kopen om de openbare ruimte te verbeteren. Een groep van deskundigden selecteerde nu drie projecten. Er wordt 630.000 euro aan subsidies verleend voor de aankoop van gronden en constructies aan de Vaartkom te Leuven (122.000 euro), aan het Centraal Station in Antwerpen (500.000 euro) en in de Zennevallei (8.000 euro). Zo kan de stad Leuven via de subsidie een pand van 0,85 are aankopen om een buurtpark aan te leggen.

Leefbaarheid

Daarnaast komt de Vlaamse regering ook tussen in de loon- en werkingskosten voor de strategische coördinatie van projecten die leefbaarheid en omgevingskwaliteit willen verbeteren. Uit zeventien aanvragen zijn er nu negen geselecteerd. Het gaat om Regionet Leuven, Reconversie Vilvoorde-Machelen, Hoge Kempen Verankerd, RivierPark Maasvallei, Schelde Sterk Merk, Denderland, Grenspark Kempen Broek, Bebouwd Perifeer Landschap en Energielandschap 2.0. Ze krijgen elk een subsidie ten belope van 300.000 euro.

"Die projecten hebben stuk voor stuk een duidelijke hefboom- en voorbeeldfunctie voor het ruimtelijk beleid in Vlaanderen. Ze bieden een ruimtelijke kwaliteitsgarantie die ik graag ondersteun. Ook in 2015 zal ik mijn administratie daarom opdracht geven een nieuwe oproep te lanceren", besluit minister Schauvliege in een mededeling. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners