Vlaanderen en Nederland delen kennis over Syriëstrijders

14/11/13 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) besprak met zijn Nederlandse collega enkele actuele problemen in verband met migratie en integratie. 'Ook EU-burgers die zich definitief in een andere lidstaat vestigen moeten zich integreren.'

Vlaanderen en Nederland delen kennis over Syriëstrijders

© Image Globe

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) vindt dat ook van EU-burgers die zich definitief in een andere lidstaat vestigen een maatschappelijke integratie verwacht mag worden. Dat liet hij verstaan in de marge van een bezoek aan zijn Nederlandse collega Lodewijk Asscher in Den Haag.

Beide heren hadden volgens het kabinet-Bourgeois "een diepgaand gesprek over een aantal actuele problemen in verband met migratie en integratie". Ook de grote instroom van EU-burgers - in Vlaanderen goed voor 65 procent van de totale instroom - kwam aan bod.

Concurrentie onder laaggeschoolden

Bourgeois en Asscher scharen zich achter het principe van vrij verkeer, maar vragen van de EU meer aandacht voor "de sociale gevolgen van vooral Midden- en Oost-Europese migratie".

Asscher legde de nadruk op de verhoogde concurrentie onder laaggeschoolden en de aanpak van malafide werkgevers, Bourgeois wees ook op het belang van maatschappelijke integratie voor Midden- en Oost-Europeanen.

Syriëstrijders

Vlaanderen en Nederland willen hun kennis en ervaringen delen, ook op het vlak van radicalisering en de Syriëstrijders trouwens. In de komende weken zullen ze een intentieverklaring opstellen voor samenwerking rond de participatie van nieuwkomers, aldus nog het kabinet-Bourgeois. (Belga/AVE)

Onze partners