Vlaamse Volksbeweging noemt verkiezingsboycot succesvol

07/06/10 om 18:28 - Bijgewerkt om 18:28

Op haar website zijn er al 230 mensen geregistreerd die weigeren als bij- of voorzitter van een stembureau te fungeren.

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) roept Vlamingen op om niet op te dagen als bijzitter of voorzitter van een stembureau tijdens de verkiezingen op 13 juni. De VVB-website registreerde al 230 zogenaamde dienstweigeraars. De VVB is een partij-onafhankelijke drukkingsgroep die ijvert voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen binnen Europa. De beweging bestaat sinds 1956 en telt ondertussen 6000 leden.

De Vlaams-nationalistische drukkingsgroep roept op om niet mee te werken aan de verkiezingen van 13 juni. Wie wordt opgeroepen als bij- of voorzitter van een stembureau moet daar volgens de VVB vriendelijk voor bedanken omdat de verkiezingen niet wettelijk zijn.

De beweging volgt de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dat stelde dat de verkiezingen niet grondwettelijk zijn zolang er geen oplossing is voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

De teller van het aantal dienstweigeraars op de website van de Vlaamse Volksbeweging staat ondertussen op 230. Meer dan de helft van de weigeraars komt uit de provincie met de problematische kieskring, Vlaams-Brabant, maar ook in West-Vlaanderen en Antwerpen vindt de actie van de VVB navolging.

De voorzitter van de VVB, Guido Moons, licht de actie toe. 'Dit is de vijfde keer dat we de campagne 'burgerzin' lanceren. Zeven jaar geleden al gaf het hof een duidelijk signaal aan de toenmalige eerste minister dat de verkiezingen niet grondwettelijk waren vanwege de impasse rond B-H-V. Er is nochtans een volwaardig wettelijk en democratisch alternatief, en dat is het Vlaamse voorstel voor een splitsing van B-H-V.'

Tijdens de vorige verkiezingen werd een aantal dienstweigeraars vervolgd, maar ze werden uiteindelijk in beroep vrijgesproken. Moons is niet bang voor eventuele sancties tegen de dienstweigeraars. 'Wij garanderen al wie deelneemt aan onze actie juridische bijstand. Ze zullen geen halve eurocent moeten betalen.'

Lies Naert

Onze partners