'Vlaamse topambtenaren zouden wat meer mogen verdienen'

08/05/12 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

'We moeten blijven herhalen dat we buitensporig hoge lonen veroordelen', zegt Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A). 'Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat we voor de Vlaamse overheid nog altijd geschikte mensen kunnen aantrekken.'

Ze waren niet mals op 1 mei. Dezer dagen hebben de Vlaamse socialisten dan ook heel wat om over te fulmineren. Zoals de uitspraken van de vetbetaalde topman van Adecco Patrick De Maeseneire die onlangs zowel de eindejaarspremie als het dubbele vakantiegeld ter discussie stelde.

'Totaal onaanvaardbaar', zegt Ingrid Lieten 'Zeker omdat die uitspraken komen van iemand die een erg zichtbare positie bekleedt. Hetzelfde geldt voor de voorzitter van de raad van bestuur van Ambev, die beweert dat Carlos Brito zijn premie van 123 miljoen euro verdient omdat hij heeft gedaan wat er van hem wordt verwacht: de aandeelhouders rijker maken. Dat een gewone arbeider in een van die bierfabrieken 5200 jaar moet werken om hetzelfde bedrag te verdienen, doet blijkbaar niet ter zake.'

Gelooft u dan dat de politiek iets aan die toplonen kan doen?

Lieten: Om te beginnen moeten we blijven herhalen dat we buitensporig hoge lonen veroordelen, en daarnaast moeten we de krachten op internationaal niveau bundelen. Alleen dan zullen we genoeg tegenwicht kunnen bieden tegen grote internationale bedrijven. En natuurlijk moeten we als overheid zelf het goede voorbeeld geven.

Door geen overheidsmanagers meer te benoemen die meer verdienen dan de premier, zoals uw partijvoorzitter Bruno Tobback voorstelt?
Lieten: Inderdaad. Ik sta daar helemaal achter. Bij de Vlaamse overheid hebben wij trouwens geen ambtenaren die zulke hoge lonen opstrijken als op federaal niveau soms het geval is. Meer nog: sommige Vlaamse topambtenaren zouden misschien een beetje meer mogen verdienen. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat we geschikte mensen kunnen blijven aantrekken. Dat lukt nog als onze lonen onder het marktgemiddelde liggen maar niet als ze er helemaal buiten liggen.

Ondertussen wil ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de loonspanning aanpakken door de laagste lonen met tien procent op te trekken. Een goed idee?
Lieten: Wellicht wil hij daarmee vooral wijzen op het belang van de minimumlonen. Dat is ook nodig, nu de werkgevers blijven herhalen dat we het voorbeeld van Duitsland moeten volgen en de minimumlonen moeten afschaffen. Onaanvaardbaar natuurlijk, want dankzij de minimumlonen kunnen ook de zwaksten in onze samenleving een menswaardig bestaan leiden. Maar zelf vind ik het verhogen van de vervangingsinkomens een grotere prioriteit. Mensen die niet kunnen werken omdat ze bijvoorbeeld oud of gehandicapt zijn of aan een beroepsziekte lijden, lopen het meest risico om in armoede terecht te komen. (APE)

Lees meer over:

Onze partners