Vlaamse steden krijgen 30 % minder voor huiswerkbegeleiding en projecten rond spijbelen

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs. © Belga

Volgend jaar krijgen de Vlaamse steden tot 30 procent minder budget voor het flankerend onderwijsbeleid. Antwerpen is de grootste verliezer, met een daling van 370.000 euro tot 260.000 euro.

De Vlaamse steden krijgen volgend jaar tot 30 procent minder voor het flankerend onderwijsbeleid. Dat bleek in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement.

Vijfendertig Vlaamse steden krijgen jaarlijks een bedrag voor onder meer projecten tegen spijbelen, huiswerkbegeleiding en initiatieven rond gelijke onderwijskansen. Dat bedrag zal volgend jaar tot 30 procent lager liggen.

Voor Gent gaat het bijvoorbeeld om een daling met 60.000 euro en voor Sint-Niklaas om 22.000 euro. Antwerpen is de grootste verliezer, met een daling van 370.000 euro tot 260.000 euro.

Crevits wijst naar haar voorganger

‘Dit werd pas deze week gecommuniceerd, op een moment dat de stedelijke begrotingen al bijna rond waren’, zegt parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen), die de kat de bel aanbond. Uit eerdere communicaties viel op te maken dat de steden tot 2018 op het geld konden rekenen.

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) wijst naar haar voorganger, die vorig jaar een extra bedrag voorzag zonder erbij te vermelden dat het om een eenmalige tegemoetkoming ging. Volgens Jo De Ro (Open VLD) ging het om een extraatje in een verkiezingsjaar, ‘om de legislatuur wat extra glans te geven’. Die eenmalige extra valt dus weg, wat samen met de niet-indexering en een besparing van 10 procent zorgt voor een aanzienlijke daling van de middelen.

‘Koude douche’

‘De communicatie had duidelijker gemogen, het bericht van deze week was een koude douche voor de steden’, vindt Jos De Meyer (CD&V). ‘Een schoolvoorbeeld van slecht en hypocriet bestuur’, aldus Caroline Gennez (SP.A).

Jo De Ro, schepen van Financiën en Onderwijs in Vilvoorde, vreest voor ‘drama’s’ in een aantal gemeenten. Vanaf 2016 worden de bewuste middelen ondergebracht in het Gemeentefonds, en mogen de gemeenten zelf kiezen hoe ze worden besteed. Volgens verschillende partijen verdwijnt daarmee de zekerheid dat ze naar onderwijs zullen gaan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content