Vlaamse stedeling vlucht voor lelijkheid

08/08/15 om 09:43 - Bijgewerkt om 10:35

15 procent van de Vlaamse stedelingen is ontevreden over de uitstraling van de gebouwen in zijn of haar buurt. Wie zijn buurt lelijk vindt, is ook eerder geneigd om weg te trekken.

Vlaamse stedeling vlucht voor lelijkheid

© Westtoer

Eén op de zeven bewoners van de Vlaamse (centrum)steden zegt de gebouwen in zijn buurt niet mooi te vinden. Wie zijn buurt lelijk vindt, is ook eerder geneigd om weg te trekken. Dat blijkt uit een analyse van de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR) waarover De Standaard bericht.

Vorig jaar werden meer dan 19.000 inwoners uit de Vlaamse centrumsteden door de SVR ondervraagd over hun stad, hun levens- en woonsituatie en hun plannen om de komende jaren te verhuizen.

Investeren in leefbare wijken

Daaruit blijkt dat gemiddeld één op de zeven stedelingen, of 15 procent, ontevreden is over de uitstraling van de gebouwen in zijn of haar buurt. In de groep stedelingen die ontevreden zijn, zegt gemiddeld meer dan een derde (35,4 procent) te willen verhuizen. In de groep die de gebouwen in zijn of haar buurt wél mooi vindt, is dat beduidend minder: 25,3 procent.

'De indruk van hoe de buurt erbij ligt, bepaalt voor een groot deel hoe tevreden we erover zijn. Dat speelt dan weer een belangrijke rol voor hen die overwegen om hun stad te verlaten', zegt Hilde Schelfaut, die de analyse uitvoerde. 'Het loont dus voor beleidsmakers om te investeren in aangename en leefbare wijken.' (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners