Vlaamse scholieren beginnen (iets) later aan seks

09/02/16 om 05:28 - Bijgewerkt om 05:28

Minder scholieren ­onder de 15 jaar zijn al seksueel actief in vergelijking met vier jaar geleden. Dat blijkt uit gloednieuw onderzoek van de UGent in samenwerking met het Agentschap Zorg & Gezondheid bij 9.500 leerlingen in Vlaanderen.

Vlaamse scholieren beginnen (iets) later aan seks

Een trendbreuk © BELGA

De kranten van Mediahuis berichten over het onderzoek.

De helft van de jongeren wacht met seks tot na de middelbare school. Dat is al decennialang zo. Maar binnen de groep die het wel al doet, is er de laatste jaren een verschuiving. Minder leerlingen tussen de 13 en 17 jaar hebben al geslachtsgemeenschap gehad in vergelijking met vroeger.

De daling is opvallend, en wordt beschreven als een trendbreuk. Niet alleen omdat ze ingaat tegen de algemene perceptie dat onze jeugd meer dan ooit seksueel actief is. Maar ook omdat het vooral de jongste groep minst weerbare scholieren is die vaker 'nee' durft te zeggen.

Openheid

Er is duidelijk, bij ouders en leerkrachten, een grotere openheid over het onderwerp. "Je zou denken dat meer sekspraatjes aanzetten om er vroeger mee te beginnen. Maar dat is niet zo", stelt Lies Verhetsel van expertisecentrum Sensoa in de kranten. "Zo leren jongeren wel sneller dat het oké is om nee te zeggen als ze er nog niet klaar voor zijn."

Een andere verklaring voor de daling is dat er meer jongeren van vreemde origine met een conservatieve achtergrond zijn, aldus Verhetsel.

(Belga/RR)

Onze partners